Çarşı ve mahalle bekçisi olmak isteyen arkadaşların gözü Polis Akademisi’nde. 2019 alımı için Polis Akademisi’nin duyuru yapması bekleniyor. Sınavlar konusunu bir kenara bırakırsak, bize oldukça fazla sayıda sorulan soruların başında bekçilerin çalışma saatleri, izin günleri ve çalışma sistemlerinin nasıl olduğu konusu geliyor. Bu makalemizde bekçilerin çalışma saatlerinin nasıl olduğunu ve haftada kaç gün çalıştıklarını örneklerle il il açıklamaya çalışacağız.
Çarşı ve mahalle bekçileri bilindiği üzere EGM bünyesinde görev almakta. Bekçiler de diğer EGM görevlilerinde olduğu gibi(polis, komiser yardımcıları, diğer amirler, PÖH vb.) oldukça esnek bir çalışma sistemine sahipler. Yani görev aldığınız il-ilçedeki personel ve ihtiyaç durumuna göre oldukça farklı biçimlerde çalışmanız gerekebilir. Yoğun çalışma sistemleri olduğu gibi gayet rahat ve düzenli çalışma saatleri olan yerler de mevcut. Olay görev yerinizdeki personel sayısı ve iş yüküne bakıyor. Bu süreçte, sizin personel olarak çalışma sistemine uymaktan başka çareniz bulunmuyor. Diğer memurlar gibi düzenli bir çalışma saatim olsun, akşam şu saatte görev başı yapayım, kışın üşürüm gezemem, evde çocuklar bekliyor erken çıkayım, ben gece çalışmayayım gündüz çalışayım diye beklentileriniz varsa bu mesleğe uygun değilsiniz demektir. Her meslek, mensuplarından bazı fedakarlıklar bekler. Bekçiliğin kaderi de gece çalışma, çoğu zaman yaya olarak görev mahal kontrolüdür. Bu çalışma yükünü kabulleniyorsanız bekçilik mesleğine yönelin.
Bu uzun girişten sonra, en güncel çalışma sistemlerini paylaşmak istiyorum. Yukarıda belirttiğim gibi, yarın bile bu verdiğim bilgiler değişebilir; bu nedenle genel bir bilgi olarak değerlendirmeniz doğru olacaktır.
- İstanbul: 19:00-07:00 saatleri arasında 12/36 çalışma sistemi uygulanır. (DETAY) Bazı ilçelerde yeterli personel bulunmuyor, bunlar 6 gün görev+1 gün izin şeklinde çalışmaya devam ediyorlar. Akşam 7’de görev başlar, sabah 7’de biter. 1 gece çalışıp, 1 gün dinlenme var 12/36’da.
- Sakarya: 6 gün görev+1 gün izin şeklinde çalışılıyor.
- Mersin: Karakollarda görev yapanlar 12/36 çalışıyor. 5 gün izinsiz gündüz 12 saat sonra 10 gün bir dolu bir boş. Yaya devriye ler 2 +1 şeklinde 9 saat çalışıyorlar.
- Mardin: 12/24 çalışma sistemi var.
- Ceyhan: Ceyhan 20-06 saatleri arası çalışılıyor. 6+1 çalışma sistemi var.
- Antalya: Antalya 21:00 dan 05:00 a kadar 6 gün çalışılıyor.
- Hatay: 22:00 – 06:00 arası, 6+1 sistemi ile çalışıyoruz.
- İzmir: 6 gün iş 1 tatil. Tatil de hafta içi.
- Sinop: İki dolu bir boş 20:00 ile 8:00 arası.
- Çanakkale 6+1
- Kahramanmaraş 6+1
Diğer illerde yukarıdaki sistemlerin aynısı ya da benzeri şekilde çalışmaktadır. Çoğu ilimiz 6+1 gece çalışma sisteminde görev yapmaktadır.
Manisanın çalışma saatleri hakkında bilgi verebilir misiniz peki ?
Bekçilik yapmak istiyorum özenle ve guvenle
Suan acıktan lıse okuyorum nisan ayında sınavım var inşllah mezun aluyorum subat mart gıbı basvuru olursa basvuru yapabılır mıyım yapabılıyorsam nasıl yapıcam
Evrakları teslim ederken mezun olmalısın
Evrak ne zaman veriliyo ve basvuru sırasında okul sorulmuyor mu
Başvurular başladıktan sonra.
ortaokul mezunuyum bekçi olabilirmiyim?
İlan gelince öğrenim karşı belli olacak.
1500 bekci alımının tek tercıhı mıbolcak yılda bı kez mı oluyo basvurular
Yılda bir defa oluyor.
1987 mayıs doğumluyum marttaki alıma başvuru yapabilir miyim?
Yaş şartı değişmezse maalesef.
Admin ben dışardan liseyi okuyorum son 43 kredim kaldı bu yıl lise diplomasi alırım insallah başvuru da bir sıkıntı yok tur inşallah
İlanı görmek lazım.