Polis Okulu Türleri ve Çeşitleri – BekçiAlımı

Polis Okulu Türleri ve Çeşitleri

Polis olmak isteyen vatandaşlarımızın yolu her halükarda Polis Akademisi ile kesişmektedir. Polis Akademisi, her alanda ve her seviyede polis ve güvenlik güçleri yetiştiren devletimizin en önemli kurumudur. Polis Akademisi(pa) alacağı polis türüne ve mezuniyetine göre ilanlar yayınlamakta, bu şartlara uyan adaylar polis olabilmek için bu alım sürecine dahil olmaktadır. Bu makalemde, polis okul çeşitleri ve bunların genel şartlarını sizlere anlatacağım:

1)Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM)

POMEM, en çok polis alımı yapılan eğitim kurumlarına verilen genel addır. Türkiye’de yaklaşık 25 POMEM bulunur ve her sene sayıları artmaktadır. POMEM alımlarına her sene 20 ile 30 bin arası öğrenci kadrosu atanır. Yani bu okullar her sene bu kadar fazla polis öğrencisi alırlar. Bu okullardan mezun olanlar direkt olarak polislik görevine başlarlar. Genel alım şartları şu şekildedir:

  • Lisans ve önlisans mezunu olmak
  • 30 yaşından gün almamış olmak (HESAPLAMA İÇİN BAKIN)
  • Kadınlarda boy 162, erkeklerde 167 cm olmak
  • Vücut kitle endeksi tutmak
  • Sağlık şartlarına uygun olmak

Yukarıdan da anlaşılacağı üzere POMEM yüksek öğrenim vermektedir. Bu nedenle lisans veya önlisans mezunlarını almaktadır. Lise mezunları POMEM alımlarına başvuramazlar. Eğitim sürelerini sizlerle paylaşmıştık (OKUYUN). 4-6 ay arası eğitim aldıktan sonra normal polis memuru olarak göreve başlarsınız. Polis Özel Harekat (PÖH) olmak isteyenler de POMEM okurlar. PÖH ilanları ayrı gelir ve ona başvurmanız gerekir. Karma eğitim verirler, yani kadın-erkek adaylar POMEM alımlarına başvurabilir.

2)Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO)

POMEM, en eski polis alımı yapılan eğitim kurumlarına verilen genel addır. Türkiye’de 5 PMYO bulunur ve her sene sayıları azalmaktadır. PMYO alımlarına her sene 2000 ile 2500 bin arası öğrenci kadrosu atanır. Yani bu okullar her sene bu kadar polis öğrencisi alırlar. Bu okullardan mezun olanlar direkt olarak polislik görevine başlarlar. Genel alım şartları şu şekildedir:

  • En az lise mezunu olmak ya da lise son okumak
  • 26 yaşından gün almamış olmak (HESAPLAMA İÇİN BAKIN)
  • Kadınlarda boy 162, erkeklerde 167 cm olmak
  • Vücut kitle endeksi tutmak
  • Sağlık şartlarına uygun olmak

Yukarıdan da anlaşılacağı üzere PMYO ön lisans eğitimi vermektedir. Bu nedenle lisans veya önlisans mezunlarını da şartları tutarsa başvurabilir.Eğitim sürelerini sizlerle paylaşmıştık (OKUYUN). 2 yıl eğitim aldıktan sonra normal polis memuru olarak göreve başlarsınız. Polis Özel Harekat (PÖH) olmak isteyenler de PMYO okuyabilirler. PÖH seçmeleri okul içinde yapılır. Karma eğitim veren 2 PMYO okulu vardır, bunlar İstanbul ve Samsıun’da bulunur.

3)Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM)

PAEM, EGM’nin amir ihtiyacını karşılayan eğitim kurumuma verilen genel addır. Türkiye’de tek PAEM bulunur ve her sene meslekten ve meslek dışı komiser yardımcısı adayı alır. PAEM alımlarına her sene 2000 ile 2200 arası öğrenci kadrosu atanır. Yani bu okullar her sene bu kadar fazla komiser yardımcısı adayı alırlar. Bu okullardan mezun olanlar direkt olarak amir olarak görevine başlarlar. Genel alım şartları şu şekildedir:

  • Lisans  mezunu olmak
  • 30 yaşından gün almamış olmak (HESAPLAMA İÇİN BAKIN)
  • Kadınlarda boy 162, erkeklerde 167 cm olmak
  • Vücut kitle endeksi tutmak
  • Sağlık şartlarına uygun olmak

Yukarıdan da anlaşılacağı üzere PAEM yüksek lisans eğitimi vermektedir. Bu nedenle lisans  mezunlarını almaktadır. Lise mezunları, ön lisans mezunları ve öğrenciler PAEM alımlarına başvuramazlar. Eğitim sürelerini sizlerle paylaşmıştık (OKUYUN). 11 ay civarı arası eğitim aldıktan sonra komiser yardımcısı olarak göreve başlarsınız.  Karma eğitim verirler, yani kadın-erkek adaylar PAEM alımlarına başvurabilir.

Bir diğer kurum olan FYÖ ise genel anlamıyla lağvedilmiştir. Öğrenci alımına kapalıdır. Siz de mezuniyetinize ve şartlarınıza göre yukarıdaki okullardan birine başvurabilirsiniz. Konu hakkında merak ettiklerinizi yorum bölümünden iletebilirsiniz.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

2 Soru Cevaplandı

  1. Boyum 159 ve kapalıyım açıköğretim öğrencisiyim ve mezun olmak için son bir sınavım var bu polis olmama engelmi hiç bir sağlık sorunum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir