Müzik Meditasyonu Nasıl Yapılır? – BekçiAlımı

Müzik Meditasyonu Nasıl Yapılır?

Müziğin stres yönetimi ve genel sağlık için birçok faydası vardır. Bilinçli bir çaba harcamadan fizyolojinizi sakinleştirmenize yardımcı olabilir ve stres düzeyinizi azaltabilir. Müzik ayrıca ruh halinizi yükseltir, nefesinizi yavaşlatır ve strese neden olan durumları ortadan kaldırabilir. Müzik meditasyonu, son zamanların en popüler stres giderici stratejilerinden biridir. Sakin bir zihin ve beden gibi kısa vadeli faydalar sağlar. Böylece, kişiyi zamanla strese karşı daha dirençli hale getirir.

Müziği meditasyon ile birleştirmek, iki alanın da pozitif etkilerini derinleştirir. Meditasyona yeni başlayan birçok kişi için müzik meditasyonu, diğer uygulama türlerine göre daha basit ve anında etki gösteren bir tekniktir. Ayrıca bu meditasyon türünü herkes uygulayabilir.

Müzik Meditasyonu Yapmak İçin Talimatlar

  • Sizi rahatlatacak bir müzik seçin: Bu durum, dinlemekten mutlu olduğunuz ve zevk aldığınız müziği seçmeniz anlamına gelir. Örneğin, klasik müzikten hoşlanıyorsanız, onu seçin.
  • Rahat bir pozisyonda kalın: Pek çok insan, bacaklarını belirli bir şekilde çapraz olarak tutarak oturmayı seçer. Dilerseniz meditasyon yastığı da kullanabilirsiniz. Burada önemli olan, gerçekten rahat hissettiğiniz pozisyonda kalmanız gerektiğidir.
  • Müziğe odaklanın: Müzik meditasyonu için önemli adımlardan biri de müziğe odaklanmaktır. Kendinizi başka şeyler hakkında düşünürken bulursanız, dikkatinizi nazikçe şimdiki zamana alın. Odağınız, müziğin sesinde ve müziğin bedeninizde uyandırdığı hislerde olmalıdır. Kısacası müziği gerçek anlamda hissetmeye çalışın.
  • Süreniz dolana kadar bu uygulamayı sürdürün: Müzik meditasyonu için önerilen süre 15-20 dakikadır. Düşünceler aklınıza gelirken, yavaşça onları bırakın ve dikkatinizi müziğe verin. Bu uygulamanın amacı, iç sesinizi susturmak ve sadece ‘’olmaktır’’. Bu yüzden sadece müzikle ‘’olun’’ ve kendinizi tamamen bırakın.

Müzik Meditasyonuyla İlgili İpuçları

  • Sadece birkaç şarkıyla başlayıp, daha uzun pratik yapabilirsiniz.
  • Müziğin birçok düşünce, anı ve iç diyalog getirdiğini fark ederseniz, değişik bir müzik türüne geçin. Enstrümantal müzik, klasik, caz, pop ve daha fazlası dahil olmak üzere seçebileceğiniz çok sayıda müzik türü var.
  • Pratiğinizi, seçtiğiniz şarkı sayısına göre zamanlayabilirsiniz.
  • Müzik meditasyonu sırasında zihninizin pek çok düşünce barındırdığını fark ederseniz, bunun için kendinizi yormayın. Çünkü meditasyon uygulamasına yeni başlayan kişilerin birçoğu bu problemle karşılaşır. Bu yüzden iç diyaloğu ve düşünceleri fark ettiğiniz anda onlardan yavaşça sıyrılmayı deneyin. Ardından müziği hissetmeye devam edin.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir