Çarşı ve mahalle bekçisi adayı seçiminde, EGM sağlık şartları yönetmeliği hükümleri uygulanmaktadır. İlgili yönetmeliğin çarşı ve mahalle bekçilerinin sağlık durumlarının değerlendirilmesi maddesinde, bekçi alımında hangi hususlara dikkat edileceği detaylı olarak açıklanmaktadır. Bekçilik adayları, EGM sağlık şartları yönetmeliğinin A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadır. Adaylardan bu şarta uygun olmaları beklenmektedir. Bu makalemizde, bekçi alımlarında aranılan dahiliye hususlarını örneklerle anlatmaya çalışacağız.
Önemli not: Aşağıda yazılı şartlar polis adayı öğrencilerde de aranmaktadır. POMEM(Polis Meslek Eğitim Merkezi), PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) ve PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu) polis adayları da aşağıdaki şartları sağlamalıdırlar.
Bekçi adaylarında, bekçilikte aranan A dilimi şartlarına aykırı bir sağlık sorunu tespit edilmesi halinde veya öğrenciliğe engel sağlık sorunları gizlenirse, yine ilgili sorun öğrencilikte veya devlet memurluğunda sonradan tespit edilirse, adayın hakkında işlem yapılır ve öğrencilik-memuriyet ile ilişiği kesilir. Bu nedenle bekçi adayları sağlık şartlarına uyduklarına dikkat etmelidirler.
Bekçilik Dahliye Şartları
Aşağıdaki bölümlere ait kronik hastalığı, sürekli diyet veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı, sakatlığı olanlar ile doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar (aşağıdaki istisnai maddeler hariç) öğrenciliğe kabul edilmezler.
Endokrinoloji; Polis Okullarına alınacak erkek öğrencilerin en az 167 cm, bayan öğrencilerin en az 162 cm boy uzunluğu olacaktır. Polis Okullarına alınacak erkek ve bayan öğrencilerin 18.00-27.00 aralığında Beden Kitle İndeksi olacaktır. İlaç tedavisi gerektirmeyen subklinik hipotiroidi, subklinik hipertroidi sağlam kabul edilir.
Hematoloji; Anemi, lökopeni, trombositopeni, polistemi, lokositoz, trombositoz öğrenciliğe engeldir.
Nefroloji; Hiperürisemi ve proteinüri (hematüri durumunda ürolojik yönden değerlendirilir) öğrenciliğe engeldir. Fonksiyon bozukluğu yapmamış iyi huylu basit böbrek kistleri sağlam kabul edilir. Bu basit kistler harici böbrek kistleri öğrenciliğe engeldir.
Gastroenteroloji ve enfeksiyon hastalıkları;
a) HBs antijeni (+) pozitif olanlar veya HBV DNA’sı (+) pozitif olanlar öğrenciliğe kabul edilmez, ancak sağlık kurulu raporu ile inaktif hepatit B enfeksiyonu olduğu belirlenenler öğrenciliğe kabul edilir. İnaktif hepatit B enfeksiyonu kararı aşağıdaki şekilde verilir;
1- İlaç tedavisi ile regüle edilebilen durumlarda inaktif hepatit B enfeksiyonu kararı verilemez.
2- Anlık ölçülen HBV DNA sonucu ile inaktif hepatit B enfeksiyonu kararı verilemez.
3- HBsAg pozitif olanlarda inaktif hepatit B enfeksiyonu kararı verilebilmesi için kişinin en az 6 ay süreyle takip edilmesi, bu takiplerde;
– HBV DNA’nın 2000 IU/ml’nin altında saptanması, (Altı aylık süre içerisinde en az 3 ay ara ile en az iki kere HBV DNA’nın ölçülmesi ve bu ölçümlerde HBV DNA’nın 2000 IU/ml’nin altında saptanması koşulu aranır)
– ALT düzeyinin normal olması (Altı aylık süre içerisinde en az 3 ay ara ile en az iki kere ALT’nin ölçülmesi ve bu ölçümlerde ALT’nin normal düzeylerde saptanması koşulu aranır)
– Karar verme anında yapılacak olan karaciğer biyopsisinde (İshak skorlamasına göre) fibrozis evresinin F0 veya F1 saptanması
gerekmektedir.
4- HBs Ag (+) bulunduğu anda, bu madde hükümlerini karşılayacak şekilde en az 6 aylık sağlık özgeçmişini gösteren sağlık raporlarının bulunması durumunda, mevcut enfeksiyonun inaktif hepatit B enfeksiyonu olduğuna dair karar verilebilir.
5- HBs Ag (+) bulunduğu anda, kişinin en az 6 aylık sağlık özgeçmişini gösteren sağlık raporlarının bulunmaması durumunda o anki giriş raporu “öğrenci olamaz” kararı ile sonuçlandırılır, bu karardan sonra, aynı veya başka bir sağlık hizmet sunucusunda kişi takiplerini yaptırabilir. Bu takipler, bu madde hükümleri çerçevesinde yapılır. Bu süreç sonrasında kişiler inaktif hepatit B enfeksiyonu açısından yeniden değerlendirilebilir.”
Konu hakkında merak ettiklerinizi yorum bölümünden sorabilirsiniz.
Admin mrhb benim hafif kalp çökmesi çıktı birinci hastane sağlam verdi ikinci hastaneye sevk aldım olumsuz verdi birinci hastane hiç bir engel teşkil etmediğini ilaç tedavisi olmayan hafif bsymis ve bu yüzden elendim baska arkadaşım bu sebeple atandı ve polisliktede bu yüzden sorun çıkan mahkemeyle atanan olmuş bende itiraz davası açtım sence sonuç ne olur ? Mahkeme ne kadar sürede sonuçlanır bilgin varmı ?
Mahkeme sürüyor biraz. her türlü sonuç çıkabilir
FMF E 85 Engelmidir
Sorun olabiliyor, doktor takdirindedir.
Ben yeni evlendim hepatit eksikligi cikti deger dusukmus aşı verdi vurdursanda olur vurdurmasanda olur dedi doktor saglik raporu alirken bu engel olur mu
Kan değerleriniz normal olsun.
Bu aciklanan bilgiler şuanda geçerli olan EGM saglik yönetmeliğinde de geçerli mi
Evet.
Gilbert sendromu bekçiliğe engelmidir
Merhaba gilbert sendromu var kanda 3 u geçmiyor sağlık yönetmeliğinde kabul ediliyor.Baska bir hastaneye sevk olurmu yoksa ordami karara bağlanır.
Yönetmeliğe uyan sorunlar sıkıntı olmaz.
Slmm admin benim kanda gilbert sendrom cikiyor bekcilik saglik raporu icin bi sikiti olur ama daha önce de ben özel güvenlik için sağlık raporu cikardim
Durumunuza göre doktor takdir eder.
Slm admin Tbilurubin 2.96bende cikiyor normal degder 02. 12 dir
D bilirubin 0 52bende cikiyor
Normal deger 0.03 bekcilik icin sikinti olurmu