2019 Bekçi Alımı ve Bekçilik Hakkında Merak Edilenler – BekçiAlımı

2019 Bekçi Alımı ve Bekçilik Hakkında Merak Edilenler

2019 yılı çarşı ve mahalle bekçiliği alım ilanının 2019 Mart ayı içinde geleceği İçişleri Bakanımız Süleyman SOYLU tarafından açıklandı. Üstelik 2019 bekçi alım süreci hızlı bir şekilde işletilecek, Haziran sonuna kadar bu dönem alınan bekçiler eğitimleri bitirilerek aktif göreve alınacaklar. Bu konuda da bilgiyi İçişleri Bakanımız geçtiğimiz gün yaptığı açıklamayla duyurdu. 8 bin bekçilik kontenjanı yer alacak olan 2019 yılında yüz bine yakın kişinin aday başvurusu yapması bekleniyor. İl kontenjanları şekilde planlanacak olan bu alım ile ilgili sitemize her gün yüzlerce soru geliyor. Çok defa sorulan ve en çok merak edilen hususları bu rehber makalemizde açıklayacağız.

Bedelli askerliğe başvurdum, celp dönemim çok geç bir tarihe bırakıldı. Bekçiliğe başvurabilir miyim?

2019 bekçi alımında uygulanacak olan askerlik şartı hususu henüz net değil. Yönetmelikte bekçi adaylarından askerlik ödevini bitirmiş olmaları gerektiği ifade ediliyor. Bedelli başvurusu yapanlar bu görevi ifa etmedikleri için henüz bu şartı sağlamış olmuyorlar. Bakanlık bu konuda herhangi bir insiyatif alır mı bilemiyoruz. İlanı görmek gerekiyor. Askerlik şartının kalkması ya da değiştirilmesi için yönetmelik değişikliği gerekmektedir. Mevcut durumda askerlik şartı aranacaktır.

Yaş şartı ne olacak? 35 yaşındakiler başvuracak mı?

Yaş şartı konusunda mevcut yönetmelik 31 yaşından gün almamak şeklinde bir sınırlamaya sahip. Geçtiğimiz sene bekçi alınacağı Mayıs ayında duyuruldu, yaş sınırı olarak Temmuz ayı belirlendi. Bu sene ilan Mart ayında bekleniyor. Yaş hesaplamada hangi ay baz alınır belirsiz. 1 0cak baz alınırsa 2 Ocak 1989 ve sonrası başvurur. 1 Mart alınırsa 2 Mart 1989 sonrası başvurur. Yani ilanı görmeden 31 yaştan gün almama konusu bilemeyiz. Mevcut yönetmelik hükümleri aynen uygulanırsa 1988 ve öncesi doğumluların başvuru şansı bulunmuyor.

1.Dönem yedeğiyim. Öncelik var mı? Tekrar mı başvuracağım?

Her alım dönemi yeni bir süreçtir. 2019 bekçi alım ilanı geldiği an yedeklik olayı biter. Tekrar başvurmanız lazım.

İkamet şartı aranacak mı?

İkamet ile ilgili bir hüküm bekçiliğe giriş yönetmeliğinde  bulunmamaktadır. Yani ikamet konusu tamamen İçişleri Bakanlığı’nın takdiri ile uygulanan bir şarttır. İl bazlı kontenjan uygulanacağı için büyük ihtimal en az bir yıl ikamet şartı 2019 da da aranacaktır.

Askerlik yapıyorum. Başvurabilir miyim?

Şartları sağlıyorsanız evet başvurursunuz. Fakat evrak teslimi için ön başvuruya çağrıldığınızda teskerenizi almış olmanız lazım.

Şu an bekçi alımı için başvuru yapmama gerek var mı?

hayır şu an 2019 başvuruları başlamadı. Başlayınca internet başvurusu için tarihler verilecek. O aralıkta önce başvuru ücretini yatıracak, daha sonra Polis Akademisi sitesi üzerinden e-devlet bilginizle başvuracaksınız.

Kadın kontenjanı olacak mı?

Kadın bekçi alınıp alınmayacağı belli değil. Bu takdir tamamen bakanlıkta. Eğer kontenjan ayrılırsa %10 olabilir bu da 800 yapar fakat son iki senedir kadın bekçi alınmıyor.

Boy kilo şartı var mı?

Evet bekçi adaylarında boy-kilo şartı var. Erkek adaylar en az 167 cm ve üstü boya sahip olmalı. 1 cm bile kısa olsanız elenirsiniz ama dilerseniz şansınızı deneyebilirsiniz. Boyunuza göre kilonuz da uygun olmalı. Boy-kilo hesaplaması için TIKLAYIN.

İl kontenjanları belli mi?

Hayır henüz belli değil. hangi ile kaç bekçi alınacak bunun için 2019 bekçi alım kılavuzunu görmek lazım.

Şimdiden evrak hazırlamaya gerek var mı?

Hayır şimdiden evrak düzenelemenize gerek yok. İlanı bekleyin.

Atandım diyelim. Nerede görev yapacağım?

Atanan bekçiler, öncelikle ikamet ettikleri ilçe olmak üzere başvurdukları il sınırı içinde görev yaparlar.

Hep gece mi çalışacağız? ben gece çalışamam, köpekten korkarım, evde eşim bekler, karanlık korkum var, ya hırsız çıkarsa karşıma vb….

Arkadaşlar 4 bin tl maaş alıp memur olacaksınız. Bu mesleğin adı çarşı ve mahalle bekçiliği. Görevinin yapısı kendi mıntıkasında asayişi ve kamu düzenini sağlamak. Eğer yapınız gece çalışmaya ve bekçiliği uygun değilse, yeteneğiniz neyse onu yapın. Ben gece çalışamam diyorsan git evde pasta börek yap pastahane aç  gündüz çalış. Benim yapıma uygun değil diyorsan başvurma. Bu işi hakkıyla yapacaklar alsın. Bekçilerin çalışma düzenleri ve saati iller tarafından ihtiyaca göre düzenlenir. Bu konuda detaylı bilgi için TIKLAYIN.

Torpil var mı? Boşuna uğraşmayalım!

Devlete personel alınırken belli kriterler vardır. Bu kriterlere göre etik bir şekilde seçim yapılması yetkililerin görevi ve yasal zorunluluğudur. bazı adaylar torpil döndüğünden bahsediyor. Eğer elinizde bu konuda bir kanıt varsa direkt savcılığa görevi kötüye kullanma olarak şikayette bulununuz. Bunun dışında gözlem, kendini ikna etme, kılıf bulma vb gibi bir bahane arayışına girmenin kimseye faydası yok. Adam kayırma yapılıyor diye başvurmaz ve mücadele etmezseniz zaten kazanamazsınız. Konuyu uzatmanın anlamı yok. Fakat hep torpil var ya şeklinde yargıda bulunup on binlerce atama almış insanın da vebaline girmeye lüzum yok. 4-5 defa deneyip en sonunda polisliği kazanan, 2-3 defa deneyip sonunda bekçi olan kişiler var. İlk seferde kazanan da var, kazanamayan da. Bu konu tamamen kişinin kendi takdiri ve inancında bir husustur.

18 yaşını tamamlamış deniyor, askerlik ranıyor nasıl iş bu?

Askerlik, yaş, ikamet, mezuniyet hepsi bir bütündür. Aranan her şartı sağlamalısınız. 19 yaşındaysan ve askerlik şartı var sen henüz yapmadıysan başvuramazsın. Bu kadar net.

Renk körüyüm, engelli raporum var, tek kolum yok, tek gözüm görmüyor vb.. bekçi olabilir miyim?

Mahalle bekçileri Emniyet güçleri arasında yer alan bir personeldir. Aktif olarak sokaklarda genelde gece çalışırlar. Yukarıdaki sorunlarınız varsa polis olamadığınız gibi bekçi de olamazsınız. Renk körlüğü konusunda bir düzenleme yapılabileceği ifade edildi ama mevcut durumda hala engeldir.

Geçen alımda elendim, yine başvurabilir miyim?

Evet tabiki başvurabilirsiniz.

Bekçi adaylarına 2019 yılı için tavsiyeniz nedir?

Öncelikle kendinize inanın. Zaten beni almaz diyerek yola çıkarsanız evet sizi almazlar. 10 kişiden biri ancak kazanabiliyor hatta İstanbul Ankara gibi yerlerde oran daha da düşük olabiliyor. İlan Mart ayında gelecek olsa bile bu sene yazılı, fiziki parkur ve sözlü sınav aşamaları hızlı yapılacak. Polis Akademisi pat duyuruya çıkıyor 3 gün sonra başka bir ile çağırıyor adayları. Sonra sitemize gelip ağlama duvarı gibi ben daha çalışamadıydım, hazır değildim, çok kilom var böyle olur mu diye bahane bulanlar yakınıyor. Bahane aramayın. Aşağıda yapabileceğiniz hususları yazıyorum, anlayana gayet güzel tavsiyelerdir:

  1. Gündemi takip edin. Başvuruyu kaçırıp aa son gün müydü diye deniz anası gibi ortalıkta gezmeyin. Bu gözler mülakat günün kaçırıp tekrar beni mülakata alın nolur diyenleri gördü. Sistem makina gibi işler, o sana değil sen ona uyacaksın. Sitemiz bekçilik konusunda yayın yapan en büyük, güncel ve aktif oluşumdur. Her gün mutlaka ziyaret edin, bilmediğiniz konuları sitede arayın, aklınıza takılanları sorun, yorum bölümüne ilginizi çekiyorsa abone olun, android kullanıyorsanız siteye girdiğinizde çıkan uyarı ile uygulamayı cihazınıza kurun, imkanınız varsa sınav uygulamamızı alın, bildirim sistemimize abone olun. Haber sitelerinin atmasyon ve kopya içeriklerine aldanmayın. FB grubumuz için TIKLAYIN.
  2. Şimdiden rejime başlayın. Fazla kilonuz varsa verin. Kardiyo egzersizleri ile form tutun. Bekçilik parkuru geçen sene ile aynı olacaktır. İlinizde kurs varsa değerlendirebilir ya da kendiniz çalışabilirsiniz. Parkur detayları için TIKLAYIN. Geçen dönem adaylarının ortalama puanı 65. Buradan hesaplayın. 100 alan nerede, 60-70 alan nerede..
  3. Sağlık sorununuz varsa çözün. Böbrek taşından çok elenen oluyor. Gözünüz bozuksa lazer gerekiyorsa düşünün, sonra zaman kalmayabilir. Kan tahlili verin, sorun olan değerler için şimdiden önlem alın.
  4. Bekçilik yazılı sınavı ortaokul-lise standartında oluyor. İmkanlar ölçüsünde çalışın, geçen dönem bekçi adayları yazılı puan ortalaması 75 civarı. Her puan önemli. Ne kadar çalışırsanız o kadar hazır olursunuz.
  5. Sözlü mülakat için çıkmış sorulara, pomem-paem-pmyo sorularına bakabilirsiniz.
  6. Bekçilik yazılı ve sözlü sınavlarına hazırlanmak için imkanınız varsa uygulamamızı değerlendirebilirsiniz. Uygulamamız aracılığı ile bine yakın insana bekçiliği kazandırdık.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

83 Soru Cevaplandı

  1. Selamünaleyküm
    01.01.2000 doğumluyum Yaşım 19. askerlik yaşım daha gelmedi ben basvuru yapabilir miyim?

  2. Ya Admin allah aşkına biz elimizde olmayan bedelli askerlik mağduriyetinden dolayı başvuramama korkusuyla yatıp kalkıyoruz.Meyer çoğu kişi yok gecemi gündüz mü çalışıyoruz yok köpek mi çıkar karşıma kedi mi yok uyku problemin var!Yeminle yazık allah biliyor ya her gün müjdeli bir haber verecekler diye dua ediyorum ne diyim!

    • Bu konuda takdir bakanlığın. Onlar belirleyecek dilerlerse bir madde eklerler kılavuza ve sorunu çözerler.

  3. Bedelli askerliğe başvururken celp dönemimi 2019/2020 bırakılsın istemedim ben Verilen celp dönemleri yüzünden bekçilik başvurusu yapamıyorum.Bunun neresi Hak hukuk çerçevesinde neresi adaletli neresi eşitlik.Aylardır bu başvuruyu bekliyorum ben herkes başvursunda ben izliyeyim diye mi?

    • Bu konuda takdir bakanlığın. Onlar belirleyecek dilerlerse bir madde eklerler kılavuza ve sorunu çözerler.

  4. Selam aleyküm öncelikle. Askerden çürük raporu alan bir kişi başvuru yapabilirmi. Çürük sebebi ise daha önceden lösemi hastasıydı ve yenmeyi başardı. Şuan sağlam bir şekilde. Başvuru şansı var mı

  5. Admin siyasi partiye üye gözüküyorum şimdi sildirsem kayıtlara yetişir mi

  6. Siyasi parti üyeliği kaç günde siliniyor

  7. Martta başvuru oldu diyelim bizde başvuru yaptik, sonra ne kadar süre aralığında sınava ya da eğitime cagirilacagiz?

  8. Admin selamın aleyküm ben muafim askerlikten 10 ay yaptım ama askerliğimi 2 ay kalasiya rapor verdiler ama şuanda hiç bir sorunum yok savaşa harbe heryere giderim başvuru yapabilirmiyim

  9. Bu 3.planlama ne zmn kesin tarih varmi

  10. Ben uzman çavuşluğu bıraktım ama sözleşmeyi yarıda bırakarak ayrıldım ben de başvurabiliyormuyım kamu hakları kısıtlaması gibi bişey oluyor mu . Bide bi yerde en az ne kadar ikamet etmem gerekiyor

    • Başvurabilirsin. İkamet şartı belli değil. En az bir yıl olabilir.

    • Beni bu konuyla alakalı tsk mahkemeye verdi mahkeme de 5 yıl buna benzer bi suç işlememe şartıyla bıraktı bu engel mi peki

  11. yedeklerin alımı olucak mı yedeklerin işlemleri niye yapılmıyor cevaplarsanız sevinirim

  12. Admin merhaba Bn liseden 20 25 Nisan’da mezun olucam evrak teslimine yetişirmiyim
    Teşekkürler

  13. Merhaba yasim 22 askerlikden muaf im muaf olanlar basvuru yapabilirmi teskkur ediyorum simdiden

    • Neden muaf olduğunuz önemli.

    • Ellerimde reynaul senduromu var oda kisin dogu bolgesi yada sogugun yogun oldugu yerlerde parmaklarin usumesi ve morarip terlemesidir konyada oturuyorum burda bir sikinti yok ve ameliyatinida oldum ellerimin sikintisi gecmis durumda suanda orta okul mevzunuyum bekci olabilirmiyim

    • Doktor takdirinde.

    • Teskkur ederim saygilarimla

  14. İyi günler ben askerliği Mart ayında bedelli yapacam sınava girmeme engelmi

  15. iyi geceler kardeşim haziranda diplomam elimde acaba başvuru yapabilirmiyim
    teşekkürler

  16. Boyun fıtığı ameliyatı olmuş olmak engel mi ?

  17. Ortaokul mezunuyum bekçiliğe başvuru yapabilirmiyim mart ayında bu konu hakkında beni bilgilendirin lütfen

  18. Açıköğretim Lisesinden Mezun Olup Başvuru Yapabiliyor Muyuz?

  19. Ben şuan 19 yaşındayım 2000 doğumluyum başvuru yapabilir miyim??

  20. Arkadaslar ortaokul ıcın cimer twitter mail ne bılım ıstegımızı yazın bıyerlerden

  21. Arkadaslar bıde bakanlıgın sıtesınde bakana mesaj bolumu var burdanda ortaokul ıstegımızı yazalım guzel bır uslupla

  22. Mehaba kolay gelsin bugün beni aradılar üçüncü farklı hastaneye sevkim olmuş üç olur raporuna rağmen hakem hastane olur verdiği raporu bozmayip iki kez onaylamisti şimdide kabul etmeyip başka hakem hastaneye sevk etmişler ne olacak benim halim sizce ordan yine olur alsamda olmayacak gibi ne yapayım davami açayım yol gösterin bana teşekkürler

  23. Admin diş teli bekçilik için engel olur mu ? atanmadan önce veya atandıktan sonra diş teli taktırılabilir mi ?

  24. Slm ben ortaokul mezunuyum diplomam var ve 3 sener dir askerlik yapmışım ortaokul mezunuyum bekcilige baş vurabiliyormuyum yardimci olmusun uz ve bekçi için nerden baş vuracaz

  25. Mehmet Ali TOPCAN

    Selamın aleykum 5 yıllık uzman cavusum aralık 31 de sözleşmem doluyor basvuruda bulunsam ve kazansam kursa gidebilir miyim sözleşmeden dolayı sıkıntı yasarmiyim???

  26. Mehmet Ali TOPCAN

    Yada sözleşmem dolmadan girebilmek için nasıl bi yol izleyebilirim yardımcı olursanız sevinirim yaklasik 3 yıldır suriyedeyim ve meslek hayatım boyunca eşim ve evladından uzağım şimdiden cevabiniz için tesekur ederim ALLAHA EMANET OLUN…

  27. Yaş 35 olsun, asker,polis olamadık bari bekçi olalım

  28. ARKADAŞLAR HERKESE SELAM ORTAOKUL MEZUN ALIMI İÇİN ÇOK FAZLA TALEP BULUNMAKTA YORUMLARI OKUDUĞUM İÇİN SÖYLÜYORUM.BUNU BURADAN İSTEK’DE BULUNMANIZ ADMİNİDE YORUYOR BU TALEPLERİNİZİ CİMER’DEN YAPABİLİRSİN ARAYABİLİRSİNİZ YADA İNTERNET ADRESİNDEN BAŞVURU YAPABİLİRSİNİZ ÇOK FAZLA TALEP OLDUĞU ZAMAN DİKKATE ALINACAKTIR HERKESE BAŞARILAR.

  29. ilkokul mezunu alımı olacak mı ve alınmazsa neden alımı yapılıyor ilkokul mezunu olupta liseyi dışardan okuyanlara da bir yol acılmalı bizler de bu vatanın evladıyız bayragımız için seve seve mücadele etmek istiyoruz

  30. ARKADAŞLAR ORTAOKUL İCİN ÇİMERE YAZIN SAYIN BAKANIN MSJ ATIN YOGUN İLGİ OLDUMU OLCAKTIR.BAakan Yardımcısı Sayın İsmail ÇATAKLI bakanyrd.icatakli@icisleri.gov.tr
    Bakan Yardımcısı Sayın Tayyip Sabri ERDİL bakanyrd.tserdil@icisleri.gov.tr

  31. İkameti köyde olan birisi başvuru da bulunabilir mi.

    • Merhabalar,
      Adaylar sadece ikamet ettikleri ilden başvuru yapabilir ve başvuru yapacakları ilde de en az 1 yıldır ikamet ediyor olmaları gereklidir.

  32. Ayagimda parmaklarin ustunde mantar baslangici var galiba cildiye krem verdi ufak kizariklik ve kabariklik var sadece.on saglik kontrolunde engel olurmu o zamana kadar geçmez ise.simdiden tesekkurler

  33. Gecen sene girmiştim kazanmamıştım tekrar giriş yapa bilir miyim

  34. Bekçilik basvurusunda bulunacaktim ama 2 secenek cikiyor. 81 ilde bekcilik basvurusu ve ankara istanbul icin bekci alimi bankaya para yatirdigimda hangisi icin yatirmam gerekiyor ve ankara sincanda oturuyorum ankara sincan kontejani yokmus o nasil olucak.

  35. Ben sincan da oturuyorum kontenjan yok basvurabilirmiyim yinede

  36. merhaba admin askerdeyken çürük raporu aldım kilo azlığından dolayı şuanda kilom gayet yerinde fakat şöyle bir sorun var askerlik şubesinden terhis belgesi verdiler.tarihi imzası mührü hepsi var fakat e-devlette askerliğe elverişli değildir yazıyor.herhangi bir sorun olur mu ben hangi belgeyi vereceğim terhis belgesini mi e-devlette yazanı mı?

  37. Bekçilik evrak teslimi için 16.04.2019 tarihinde sarıyer polis kolejıne gittim makbuzumu unuttuğum için evrak teslimi yapamadım. Yeniden evrak teslimi yapabilirmiyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir