YKS Nedir? Üniversiteye Giriş Sisteminde Neler Değişti? – BekçiAlımı

YKS Nedir? Üniversiteye Giriş Sisteminde Neler Değişti?

YKS Nedir?

YKS, üniversiteye geçiş sınavı için getirilen yeni sistemin adıdır. 2010 yılından beri uygulanan YGS ve LYS sistemine son verilmesi üzerine yerine TYT ve YKS sınavı getirildi.

TYT Nedir?

YGS yerine gelen Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) ilk aşama sınavıdır. Eski sistemde ilk aşamada her dersten 40 olmak üzere 160 soru soruluyordu. Şimdi ise her dersten 40 olmak üzere, yalnızca Türkçe ve Matematik derslerinden 80 soru sorulacak. Eski sınav Nisan ayında yapılırken bu sınav Haziran’da ve ikinci aşama sınavı ile aynı gün yapılacak.

YKS Nedir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ise LYS sınavlarının yerine gelen sınavdır. LYS sınavları toplamda 5 oturum halinde iki hafta sonu boyunca yapılmaktaydı. Artık YKS, Haziran ayında bir hafta sonu iki gün yapılacak. soru sayısı YKS’de de azaltıldı. Her oturumda 80 soru soruluyordu. Şimdi ise tek oturum ve 160 soru sorulacak. Her dersten 40’ar soru sorulmuş olacak.

23 Haziran 2018 tarihinde bu yeni sistemin ilk kez uygulanması planlanıyor. Buna göre Cumartesi sabah öğrenciler 80 soruluk TYT sınavına girecekler. Aynı gün öğlen ise 160 soruluk YKS sınavına girecekler. Ertesi gün ise 80 soruluk yabancı dil oturumu yapılacak. yeni sistemde öğrenciler barajı geçip geçmediğinden habersiz olarak ikinci sınava girmeye karar verecekler.  Eğer öğrenci barajı geçemezse ikinci aşama sınavı okunmayacak.

 

Üniversiteye Giriş Sisteminde Neler Değişti?

Üniversiteye giriş sisteminde değişikliğe gidilmesi üzerine artık YKS sistemi ile üniversiteye girilecek. Peki, bu yeni sistemle neler değişti, öğrenciler neler bekliyor?

  • En önemli değişiklik sorun sayılarında azalma denilebilir. Soru sayıları yarı yarıya azaldı.
  • İlk aşama sınavında 40 Türkçe ve 40 Matematik olmak üzere 80 soru sorulacak.
  • İkinci aşama sınavında her dersten 40 soru olmak üzere 160 soru sorulacak.
  • Eskiden iki aşamalı sınav, yaklaşık iki ay ara ile yapılmaktaydı. Şimdi ise iki aşama da aynı gün ve Haziran’da yapılacak.
  • Eski sistemde tek baraj vardı ve YGS’de 180’i geçmek gerekiyordu. Şimdi ise 3 tip baraj geldi.
  • İlki eski sistemde de olan 180 barajı. TYT’de 180 barajını aşanlar ikinci sınava girmeye ve 4 yıllık üniversite tercih etmeye hak kazanacak.  
  • Yenilik ise şu iki barajda kendisini gösteriyor. TYT’de 150 barajını geçen öğrenciler ön lisans tercih edebilecek. TYT’de 200 barajını aşan adaylar ise bu sene tercih yapmayarak puanını gelecek sene de kullanabilecek. Sistemin getirdiği en büyük yenilik bu denilebilir.
  • Sınavda yine açık uçlu soru sorulmaya devam edecek ancak sadece 1 soru sorulacak.
  • Eski sistemde girilen sınav sayısının çokluğu gibi puan türü de çoktu. Şimdi ise yeni daha eski sistemlere dönüş yaşanarak yalnızca TM, TS, MF, yabancı dil puanı ve TYT puanı olacak.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir