SSK Rapor Sorgulama Nasıl Yapılır – BekçiAlımı

SSK Rapor Sorgulama Nasıl Yapılır

SSK rapor sorgulaması özellikle SGK’ya bağlı olarak çalışan kişilerin sağlık sorunları sebebiyle işe gitmedikleri ve raporlu oldukları zamana bağlı olarak meydana gelen maddi kayıpların SGK tarafından çalışan kişilere geri ödenme durumlarının tespit edildikleri alandır. Bu sayede çalışanlar, hastalık ya da farklı sağlık problemleri sebebiyle iş gün kayıplarının ödemesini SGK tarafından alabilmektedir. Bu sayede hiçbir çalışan, hastalık durumlarında maddi kayıplara uğramamaktadır. Bu ödemelerin nasıl alınması gerektiği ve kontrolü için de internet üzerinden sorgulama yapılabilmektedir.

SSK Rapor Sorgulama Nereden Yapılır?

SSK rapor sorgulama SGK tarafından sağlanan ve oldukça faydalı hizmetlerin başında geliyor. SGK tarafından güvenceli şekilde çalışan kişiler, sağlık problemleri sebebiyle işe gidemekleri günleri, aldıkları sağlık raporu ile belgeleyip, gitmedikleri gün sayısının maddi karşılığını alabilmektedir. Fakat sağlık raporu parası alabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Rapor süresince maaştan kesilen maddi tutar, belirli bir süre sonra çalışanlara geri ödenmektedir. Rapor parasını alabilmek için ise bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

SSK Rapor Parası Nedir?

SSK rapor parası geçici iş göremezlik parasıdır. Sigortalı olarak çalışan kişilerin iş kazaları ya da hastalıklar sebebiyle işe gidemedikleri günlerin maaştan kesilmesini karşılayan ve çalışanın hasta olduğu süre boyunca maddi kaybını tamamlayan hizmetlerden biridir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları ya da hekimlerce yazılan ve hazırlanan raporda, kişinin işe gitmediği gün sayısı, belirli bir süre sonra hastaya SSK tarafından geri ödenir. İstirahat süresi boyunca geçici olarak iş yapamaz raporu olan kişiler, işe gitmedikleri süre kapsamında SGK tarafından ödeme alabilmektedir.

SSK Rapor Parası Nasıl Alınır?

SSK rapor parası almak için yani iş göremezlik ödeneği için iş göremezlik raporu alınan tarihten itibaren 1 sene önceki tarih içinde, minimum 9 gün prim yatırılmış olması gerekmektedir. Bunun dışında SSK parası almak için gereken koşullar ve kriterler ise:

  • 2 güne kadar kısa olan sağlık raporları için SGK ödeme yapmamaktadır.
  • Alınan raporda hastalık teşhisi ve işe gidemezlik süresi belirtilmiş olmalıdır. Sağlık raporunda herhangi bir teşhis söz konusu değilse SGK tarafından ödeme yapılmamaktadır.
  • İş göremezlik raporu mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmelidir. İş göremezlik raporu alabilmek için bağlı olarak çalıştığınız sosyal güvenlik kurumuna bildirim yapılması gerekmektedir.

SSK Rapor Parası Nereden Alınır?

SSK rapor parasını almak için çalışan kişinin raporu iş verenine teslim etmesi gerekir. İşveren sağlık raporunu 5 gün içerisinde e-rapor sistemine girmek durumundadır. SGK yetkilileri tarafından incelenen rapor, onay alması durumunda PTT’ye ödeme talimatı verilir. Çalışan kişiye bu süreçler SMS olarak bildirilir. Paranın yattığı durumlarda ise çalışan kişi herhangi bir PTT şubesine giderek, kimliği ile beraber rapor parasını temin edebilir.

SSK Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

SSK rapor parası hesaplama için ilk olarak ilk 3 aylık olan brüt gelirin toplanması gerekir. Son üç aylık olan prim gününün toplanması ile raporlu olduğunuz gün sayısından 2 eksiltilir. 2 eksiltilmesinin sebebi ise rapor parasında, raporun ilk iki gününün ödenmemesidir. İlk 3 aylık brüt toplam gelir daha sonra son üç aylık prim gününe bölünür. Ardından elde edilen sonuç, raporlu olduğunuz gün sayısına eksi 2 çıkartılarak çarpılır. Elde edilen sonuç eğer hasta ayakta tedavi görüyorsa, 2 ile çarpılır ve daha sonra da 3ê bölünür. Bu sayede çalışanın alacağı SSK rapor parası hesaplanmış olur. Rapor parası e- devlet şifresi ile e- devlet üzerinden sorgulanabilir.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir