SGK Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir? – BekçiAlımı

SGK Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

SGK vergi borcu sorgulama yapmak milyonlarca işvereni ve çalışanlarını ilgilendiren Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinden biridir. Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetleri e-devlet kapısı sistemiyle vatandaşa sunulduğundan beri hem SGK çalışanları açısından hem de işveren ve sigortalı çalışan vatandaşlar açısından büyük kolaylık sağlamaktadır. İnternet bağlantısına sahip olduğunuz her an ve her yerden kolaylıkla yapabileceğiniz sorgulamalarla Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı bütün işlerinizde dilediğiniz belgelere ulaşabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu işveren borç durumu sorgulamaişlemi milyonlarca işvereni ilgilendiren ve onlara büyük kolaylıklar sunan, internet üzerinden hızlı bir şekilde sonuçlandırılacak bir işlemdir.

SGK Vergi Borcu Sorgulaması

İşverenlerin borç sorgulama işlemleri internet üzerinden yapılmaktadır. Yalnız aynı e-devlet sisteminde mevcut olan ilk şifre alma işlemi gibi işverenlerin de Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan kendilerine ait barkod numarası almaları gerekmektedir. SGK borç sorgulama TC ile barkod numarası aracılığıyla yapılabilen bir iş olduğundan, işverenlerin mutlak suretle Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat etmeleri şarttır. Müracaat ettikten sonra kurum tarafından işverene verilen barkod numarası sayesinde işveren “e – borcu yoktur” belgesi alabilir. Sigortalı çalışanlar e-devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu işlemlerini kolayca hallederken işverenler de kendi ilgilendikleri konularda en az onlar kadar online hizmet alabilirler. Bu nedenle sigortalı çalışan vatandaşlara büyük kolaylık sağlayarak internet üzerinden hizmet veren SGK işverenlere yönelik de uygulamalar geliştirmiştir. Bu uygulamaları hizmet haline getirerek işverenlere sunmaktadır.

SGK İşveren Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sigortalı çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu işlerinde kullandıkları platform bildiğiniz gibi e-devlet kapısı sistemidir. Sigortalı vatandaş bu alana kullanıcı adı ve şifresiyle girerek her türlü belge işlemini kolaylıkla yapabiliyor. Fakat işverenler için durum aynı değil. SGK işveren borç sorgulama, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesinden yapılmaktadır. İşverenin, SGK resmi internet sitesi ana sayfasında yer alan E-SGK başlığının altında bulunan diğer uygulamalar kısmındaki E-Borç Sorgulama bölümüne girmesi gerekmektedir. Bu sorgulama sayfasının akabinde açılan sayfada giriş için kullanıcı adı ve şifre istenmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu burada gerekli olan kullanıcı adı ve şifreyi kurumların belgesi tamamlandığı zaman işverene vermektedir. İşveren olarak size ait olan kullanıcı adı ve şifrenizi bilmiyor ya da temin etmediyseniz, doğrudan SGK’ya başvurarak tekrar alabilirsiniz. İşveren kişinin kullanıcı adı ve şifreyi girmesiyle borç sorgulama işlemi başlatılmış olur. Bu süreçte açılan sayfada işverenden istenen sorgu türü, tipi, sicil numarası ve güvenlik kodları girildikten sonra SGK’ya kayıtlı tüm borçları görebilir. Bunun yanında, işveren borç görüntüleme sayfasında;

  • Mevcut borçların hangi dönemde oluşturulduğunu
  • Borçların kimin adına olduğunu
  • Tam olarak iş statüsünü ve bunun gibi birçok bilgiyi daha görüntüleyebilir.

GSS Tescil ve Prim Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet üzerinden sağladığı hizmetle kendilerine ait Genel Sağlık Sigortası ödemlerinin ve prim borçlarının ödenip ödenmediğini kontrol edebilirler. İşveren tarafından her ay düzenli olarak ödenmesi gereken sigortalı çalışana ait primler, dışarıdan da ödenebilinmektedir. Bu sayede vatandaş, dilerse sigortalı olarak çalışmadan emeklilik için şart koşulan prim günlerini doldurup emekli olabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesi üzerinden SGK borç sorgulama TC kimlik no ile yapılabilmektedir. Bununla beraber e-devlet kapısı üzerinden de SGK’ya ait borç sorgulama işlemlerin yapılması mümkündür.

  • E-SGM Üzerinden Hizmet Dökümü Sorgulama

Vatandaş kendine ait prim borcu olup olmadığını SGK resmi internet sitesinden şu şekilde öğrenebilir:

  • SGK internet sitesi ana sayfasında üstte yer alan E-SGK işlemlerine girilir.
  • Burada yer alan E-SGM Hizmet Dökümü (SGK 4a Hizmet Dökümü SSK E-SGM Sorgulama) bağlantısında istenilen alanlar doldurulur.
  • Uyruk, TC kimlik no, nüfus ili, cilt no ve doğum yılı girildikten sonra ekranda yer alan güvenlik kodu kutucuğa yazılır ve sorgulama işlemi yapılır.

 

  • E-Devlet Üzerinden GSS Tescil ve Prim Borcu Sorgulama

Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinin e-devlet sisteminde de yer almasıyla, bu platformdan Genel Sağlık Sigortası borçları ve primleri sorgulanarak görüntülenebilir.

  • E-devlet sistemine TC kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle giriş yapılır.
  • Ana sayfada bulunan e-hizmetler menüsünden Sosyal Güvenlik ve Sigorta başlığı seçilir.
  • Bu başlık altında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu kısmına gelinir.
  • Alt başlıklar halinde verilen seçeneklerden “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” ibaresine tıklanarak SGK ödemeleri sorgulama işlemi yapılır.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir