SGK Şifre Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir? – BekçiAlımı

SGK Şifre Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

SGK şifre sorgulama işleminin nasıl yapılacağı ve nereden öğrenileceği özellikle e-SGK kullanıcılarının sık araştırdığı bir başlık olmakla beraber farklı başlıklar altında araması yapılan bir başlık olarak da göze çarpmaktadır. E-bildirge yükümlülüğünde olan işverenler bu sorumluluğu taşıdıkları her bir işyeri için şifre işlemleri başta olmak üzere birçok işlemi e-devlet üzerinden kolaylıkla yapabilmektedir. E-devlet girişi yapıldıktan sonra 9 adet e-SGK uygulamasının kullanıcıların erişimine açıldığı görülmektedir.

  • E-bildirge uygulaması
  • E-borcu yoktur uygulaması
  • Engelli ve işsizlik teşvik yönetimi
  • İş kazası meslek hastalığı e-bildirim
  • İş başı eğitim teşvik yönetimi
  • İşe giriş ve işten ayrılış bildirgeleri
  • İşyeri nace değişiklik talep
  • İşyeri UAVT adres giriş
  • Teşviklerden yersiz yararlanılmış dönemler gibi uygulamalar SGK şifre tanımlamasıyla giriş yapılabilen uygulamalardır.

SGK E-Bildirge Şifre Alma İşlemleri

SGK e-bildirge işlemleriyle beraber e-sigorta sözleşmesinin de e-devlet üzerinden onaylanarak otomatik olarak alınabilmesi TC ile SGK sorgulamada dahil olmak üzere kullanıcılara önemli kolaylıklar sağlarken, bunun için işyeri tescil ekranlarındaki e-sigorta kullanıcısı bilgilerinin tam olarak doldurulması yeterlidir. Böylelikle yapılan e-bildirge aktivasyon işlemleri e-devlet vasıtasıyla onaylanarak gerçekleştirilmiş olacaktır.

E-SGK Şifre İşlemlerinin E-Devlet Üzerinden Yapılması

Sosyal Güvenlik Kurumu şifre sorgulama ve şifre alma işlemleri için en etkin ve pratik yol olarak e-devlet uygulaması ön plana çıkmaktadır. E-devlet üzerinde erişime açılan hizmet detaylarına bakılacak olursa;

  • Uygulama adı e-SGK şifre ve uygulama adresi https://esgkuyg.sgk.gov.tr/ESGKSifreolarak göze çarpmaktadır.
  • Uygulamaya e devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/sgk-esgkuyg-esgksifreadresi kullanılarak da giriş yapılabilir.
  • E-devlet üzerinden SGK şifresorgulama adı altında SGK giriş işlemi yapılacaksa ilgili bağlantı kullanılarak e-devlet giriş ekranına ulaşılması gerekmektedir.
  • E-devlet giriş ekranında sistem kullanıcıdan kimlik doğrulaması yapılmasını istemektedir. Kimlik doğrulama işlemi e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C kimlik kartı ya da banka sekmelerinden biriyle yapılabilmektedir.

Yetkili Olunan İşyerleri Detayı

E-devlet uygulaması giriş yöntemlerinden biri kullanılarak e-devlet girişi yapıldığında sistem otomatik olarak başvuru sahibini T.C Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına yönlendirirken, burada SGK şifre işlemlerinin yapılabilmesi için (uygulamaların kullanılabilmesi için) yetkili olunan iş yerleri listesinin dolu olması gerekmektedir. Eğer kişinin yetkili olduğu işyerleri olmasına rağmen listede bu yönde herhangi bir veri görülmüyorsa SGK belge sorgulama için bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Merkezi ya da Sigorta İl Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda açılan sayfanın ol üst köşesinde bulunan kullanıcı adı ve soyadı ile kişinin T.C kimlik numarasının doğru olduğu teyidi de oldukça önemlidir.

  • Her sayada gösterilen kayıt miktarı kullanıcı tarafından kolaylıkla değiştirilebilmektedir.
  • Yetkili olunan işyerleri başlığı altında işyeri kodu, sicil numarası, unvan, işyeri şifresi ve sistem şifresi gibi bilgilere kolaylıkla ulaşılabilmektedir.
  • Sürecin sonunda e-SGK şifresi alınmış olacaktır.

SGK E-Bildirge Kullanıcı Kodu Ve Şifresi Alınabilmesi İçin Bilinmesi Gerekenler

Kişilerin SGK üzerinde yapacağı tüm işlem ve yerine getirilmesi gereken yükümlülükler için SGK şifre sahibi olunması ve bu şifrelerin kesintisiz olarak kullanımı oldukça önem taşımaktadır. Sosyal Sigortala Yönetmeliği şifre değişiklikleri yeni şifre alınması ve bu şifrenin kullanılarak hizmetlere erişimi oldukça pratik kılmış, kişilerin bu işlemleri oldukça kısa sürede yapmasının da yolunu açmış bulunmaktadır. Bu sayede kullanıcılar güvenli ve oldukça hızlı bir şekilde taleplerini gerçekleştirirken gerekli aktivasyon işlemlerini de yapabilmektedir.

  • SGK şifre işlemleri tüzel kişilikler tarafından yapılamamakla birlikte, kullanıcıların ya da ortakların gerçek kişi olması gerekmektedir.
  • SGK şifre belirlendikten sonra işlemler oldukça kısa sürede tamamlanabilmektedir. Mortalam bir şifre işlemi 1 dakikadır.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir Soru

  1. kısa çalişma ödeneği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir