SGK Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir? – BekçiAlımı

SGK Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

SGK dosya sorgulamanın nasıl yapılacağı ve nerden öğrenileceği SGK’ya evrak gönderimi yapan sigortalıların araştırdığı önemli bir detay olarak göze çarparken, SGK evrak takibi de denilen bu işlemin SGK internet sitesi ve e-devlet üzerinden yapılmaya başlamasıyla sigortalıların önemli avantajlar elde ettiği de önemli bir gerçektir.

SGK Dosya Sorgulamanın Sigortalılara Kattığı Avantajlar Nelerdir?

SGK dosya sorgulama işlemi sayesinde sigortalılar son 10 yıl içerisinde SGK ile alakalı tüm işlem dosyalarına ulaşabilecekleri gibi, ilgili evrakların her türlü detayına da kolaylıkla ulaşabilme şansına sahip olacaklardır.

  • SGK’ya gönderilmiş ya da sigortalının adına gelen evrakların hangi aşamada olduğu
  • Evrakların incelemeye alınıp alınmadığı, alınmadıysa sebebi
  • Evrakların içeriği, evraklarla ilgili kurum yazısı, varsa ek talepler SGK dosya sorgulamanın kullanıcılara kattığı önemli avantajlar olarak göze çarpmaktadır.

SGK Dosya Sorgulama Kaç Çeşit Evrak Takibini Kapsar

SGK dosya sorgulama hizmeti vasıtasıyla;

  • Standart (genel evrak) takibi
  • Emeklilik işlemleri için evrak takibi
  • 2022 evrak takibi (SSK emeklilik, özürlü maaş emekliliği, malulen emeklilik) başlığı altında üç çeşit evrak takibi yapılabilmesi mümkündür.

Bu üç kategori detaylandırılacak olursa dosya sorgulamanın;

  • Çalışma hayatı boyunca karşılaşılabilecek her türlü durumla (işe giriş, iten çıkış, tazminat, iş akdi fesih vb) ilgili evrak alışverişleri
  • Sosyal Güvenlik Kurumu 4/A Emeklilik işlemleri evrak takibi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu 4/B Emeklilik işlemleri evrak takibi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu 4/C Emeklilik işlemleri evrak takibi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu DYS evrak takip olarak belirtilmesi de mümkündür.

SGK Dosya Sorgulama (Evrak Takibi) Nasıl Yapılır?

SGK dosya sorgulama ya da Sosyal Güvenlik Kurumu evrak takibi işlemi e-devlet üzerinden yapılabildiği https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/evrakizle1.faces adresinden de yapılabilmektedir. SGK internet sitesinden yapılabilen sorgulamalarda kullanıcının sadece T.C kimlik numarasını girmesi yeterli olmakla beraber, e-devlet üzerinden yapılan sorgulamalarda e-devlet şifresi de gerekmektedir. E-devlet şifreleri Türkiye genelindeki tüm PTT şubelerinden 2 TL karşılığında alınabilmektedir.

SGK İnternet Sitesinden Dosya Sorgulama Yapılması

SGK internet sitesi üzerinden dosya takibi yapılabilmesi için kullanıcının  https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/evrakizle1.faces sayfasına giriş yapması gerekmektedir. Burada Sosyal Güvenlik Kurumu evrak kayıt ve takip sistemi arama sayfası adı altında sol bölümde kişinin T.C kimlik numarası, sağ bölümde de kayıt yılı sekmelerinin işaretlenmesinden sonra “evrak ara” butonuyla birlikte ilgili yıllara ait mevcut tüm dosya bilgilerine ulaşılabilmesi mümkündür. Her bir kayıt yılı içerisindeki tüm dosyalar tüm ayrıntılarıyla birlikte böylelikle görüntülenebilirken, dosyayla ilgili tüm hareketler (kurum hareketleri, ibraz dökümleri vb) de her yönüyle incelemeye açık durumdadır. SGK dosya takipiçin kullanılan bu adres, son 10 yıldaki kayıtları gösterirken, 10 yılı aşkın bir süre önceki herhangi bir dosya kaydına ulaşabilmek için SGK’ya yazılı müracaatta bulunulması gerekmektedir.

E-Devlet Üzerinden Dosya Sorgulama Yapılması

SGK dosya sorgulama için kullanılacak bir diğer yöntem de e-devlet uygulamasıdır. E-devlet üzerindeki bu uygulama “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS evrak takip” olarak adlandırılırken uygulama adresi de https://uyg.sgk.gov.tr/DYSEvrakTakip şeklindedir. Kullanıcı e-devlet girişi yaptıktan sonra arama bölümüne “DYS evrak takip” yazdığında gelen linke tıkladığında sorgulamak istediği evrak yılını listeden seçerek arzu ettiği bilgilere kolaylıkla ulaşmış olacaktır.

Emeklilik İşlemleri ve 2022 Dosya Sorgulama

Emeklilik işlemleriyle alakalı SGK’ya iletilen dosya ve 2022 evrak takibi adı verilen özürlü maaşı ve malulen emeklilik için dosya takipleri de SGK’nın internet sitesi üzerinden kullanıcıların T.C kimlik numaraları girilerek yapılabilmektedir. Emeklilikle ilgili dosya takipleri için kişiden başvuru esnasında vermiş olduğu cep telefonu numarası da istenebilmektedir.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir