Polislik ve Bekçilikte Dövme Konusu – BekçiAlımı

Polislik ve Bekçilikte Dövme Konusu

Polis ve Bekçi adaylarımızın her alım sürecinde akıllarını kurcalayan, bazen endişelenmelerine sebep olan cevap aradıkları bir çok sorusu, merak edilenleri olmaktadır. Binlerce yorum sirkülasyonu olan ve her gün binlerce ziyaretçinin uğradığı www.bekcialimi.com sitesi olarak, üyelerimizin en çok soru konularından yola çıkarak bu günden itibaren konusuna göre başlık başlık yazarak anlatmaya çalışacagız. Bu makalemizde polislik-POMEM PMYO PAEM PÖH- ve bekçilik başvurusunda dövme engel midir konusunu açıklayacağız

1 – Polislik ve Bekçilik Başvurusunda DÖVME –

Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de bir çok gencimizin merak saldığı ve bir anlık hevesle bazen karakterini yansıtmak için yaptırdığı, bazen cok sevdiği birine sevgisini göstermek için, bazen de önem verdiği bir degerin simgesini, o değere sahip çıktığını göstermek için, bir anlık hevesle vücudunun herhangi bir yerine aslında sanıldığının aksine hiç te mazoşist bir yöntemle dakikalar içinde küçük bir iğne yardımıyla işletmesidir dövme.

A-) Dövme Neden Polis/Bekçi Olmaya Engel?

“Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği”ne göre dövme eşkal belirleyici bir unsur sayıldığı için öğrenciliğe engel sayılmaktadır.

Aslında Dünya üzerinde gelişmiş bir çok ülkede dövme polis-asker olmaya engel görülmemektedir. Her geçen daha da gelişmekte olan ülkemiz de yavaş yavaş bazı şartları esnetmektedir. Daha önceden; “Vücudun neresinde olursa olsun” veyahut cinsi ya da boyutu ne olursa olsun her türlü dövme vb. uygulamalar Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği gereği öğrenci olmaya engel görülmekteydi.
Ancak yakın zamanda bu maddede değişikliğe gidildi ve şu an yürürlükte olan yönetmeliğe göre “Yazlık üniforma giyildiginde vücudun görünmeyen yerlerinde” olan dövmeler artık öğrenciliğe engel görülmemektedir.

Ancak dövme yaptıran bir kişinin amacı o dövme ile dışarıya bir şeyleri yansıtmak olduğu için haliyle dövme yaptıranların %95’i bu dövmeleri vücudunun görünen yerlerine yaptırdığından, dövmesi olup ta, Polis-Bekçi olmak isteyen vatandaşlarımızdan büyük bir çoğunluğu “Yazlık üniforma giyildiginde görünmeyen yerlerinde kalan” maddesine uymadığı ve dövmeleri görünen yerde olduğu için maalesef hayal kırıklığı yaşamakta ve öğrenci olamamaktadır.

B-) “Vücudumun …….’da dövme var sorun olur mu?” – “Dövmenin boyutu şu kadar sorun olur mu?”

Aslında bunun cevabını bir önceki başlıkta cevapladık. Ancak adaylar hayallerine bir anda sırt dönmeyi kabullenemedikleri için emin olana kadar araştırmak, sormak istemekteler. Bu sebeple akıllarındaki soru işaretlerini gidermek için soru-cevap yontemi ile yardımcı olmaya çalışalım;

Soru: Yazlık üniforma giyildiginde vücudun görünmeyen yeri neresidir?
Cevap: Kısa kollu t-shirt bu konuda baz alınabilir. Kolun aşı izi olan kısmı sınır olarak görülebilir. Bu sınırdan aşağısı elenme sebebidir.
Özetle;
Yaka kısmından boyunun görünen kısımları, Kollarda aşı noktasından aşağıda kalan ya da kısa kollu t-shirt giyildiginde görünen yerlerde kalan dövmeler, ellerde ve yuzde olan dövmeler boyutu ve bicimi ne olursa olsun elenme sebebidir.

Soru: Peki yazlık üniforma giyildiginde vücudun görünmeyen yerlerinde kalan her dövme kabul edilir mi?
Cevap: Her ne kadar yazlık üniforma giyildiginde görünmeyen yerlerinde kalsa ve yönetmelik maddesine uysa da; Toplum ahlakı ile bagdasmayan sembol veya emareler iceren dövmesi olanlar, Meslek ahlakı yahut teamülleri ile bagdasmayacak sembol ve emareler içeren dövmesi olanlar, Milli teamüllere aykırı sembol ve emareler içeren dövmesi olanlar, Toplumun veya toplumun bir kısmının benimsediği değer yahut değerleri aşağılayan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası basta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Kanunları ile koyulmuş kuralları veya bir kısmını ihlal eden sembol ve emareler içeren dövmesi olanlar Emniyet Teşkilatında öğrenciliğe kabul edilmezler.

B-) Dövmesini sildirenler Polis-Bekçi olabilir mi?

Dövmesini “tamamen” sildirmiş adaylar öğrenciliğe kabul edilirler. Dövme silme işleminden sonra iz kalmış adaylarda ise adaylar dövme üzerinden degil, eskal belirleyici unsur üzerinden değerlendirilir. Dövme silimi sonrasında vücutta kalmış izler diğer eşkal belirleyici olduğu düşünülen izlerde olduğu gibi en az 5 metre mesafeden bakılmak sureti ile çıplak gözle hala fark ediliyorsa “eşkal belirleyici unsur” kabul edilir ve aday bu sebeple elenir. Ancak silim işleminden sonra kalan iz bu mesafeden çıplak gözle fark edilmiyorsa aday öğrenciliğe kabul edilir.

Soru: Dövmemi sildiriyorum ama alım sürecine yetişmedi, dövmemi sildirdigim klinikten dövmenin tamamen şu tarihe kadar silinecegine dair doktor\uzman yazısı alsam kabul edilir mi?
Cevap: Adaylar komisyon karşısına çıktığında sağlık şartları yönünden tam ve sağlam olmak zorundadır. Komisyon, sağlık taraması için kendisinin yönlendirdiği sağlık kuruluşu haricinde herhangi bir sağlık kuruluşundan gelecek yazı,rapor vb. kabul etmemektedir. Bu sebeple dövmesi henüz silinmemis adaylar komisyon insiyatifi ile degerlendirilir. Dovmesini sildirdigine ve bu izin dövme degil de eskal belirleyici unsur olarak değerlendirilebileceğine hükmolunan aday yukarıda da belirtildiği gibi en az 5 metre uzaklıktan bu ize çıplak gözle bakılmak sureti ile değerlendirilir, eger bu mesafeden iz görünüyorsa aday elenir.

C-) Dövme Ne Kadar Sürede Silinir? Dövme Silindikten Sonra İz Kalır mı?

Dövme silimi yapan yaygın bir klinik, güzellik merkezi ağı vardır. Özel hastanelerin bazıları da bu işlemi gerçekleştirmektedir.
Dövmeler de genelde lazer yöntemi kullanılır.
Dövme sildirmek isteyen adaylar da internet üzerinden araştırma yaptıklarında karşılarına genelde 3-5 seans arasında dövmenin silindiğini beyan eden çeşitli güzellik merkezleri veya klinikler çıkar.
Burada bir virgül koyup belirtmek isteriz ki 3-5 seansta nadir dövmeler hariç dövmenin tamamen silinmesi mümkün değildir.

Dövme silim işlemi seans seans yapılmakta olup, lazer atışları ile deri altındaki boya pigmentlerinin parçalanması ve bu parçalanma kırıntılarının vücut metabolizması tarafından dışarı atılmasını amaç güdmektedir.
Dövme silimi konusunda madde madde bazı uyarılar ve açıklamalar yapalım;

1-) Dövme silme işlemi ortalama 6 ay ila 1 yıl arasında düzenli seanslar ile silinebilir.

2-) Uzman ellerde yapılan silim işlemi sonrasında dövme tamamen silinir ve yakından dikkatlice bakıp incelenmeden herhangi bir iz görünmez.

3-) Her seans arası en az 25-30 gün olmalıdır. Dövme silim işleminde kullanılan lazer, etki ettiği bölgede yanma meydana getirdiginden hasarlı bölgenin tam olarak iyileşmesi ve iyileşmeden ikinci bir seans yapılmaması gerekir. Aksi halde skar izleri, jilet izine benzeyen izler oluşabilir ve bu izler “gecmemektedir!”

4-) Dövme silimi yaptıracağınız merkezin sertifikalı/diplomalı uzmanlar tarafından hizmet verdiginden emin olun! Adım başı dövme silim işlemi yapan merkezler görebilirsiniz. Bunların çoğunluğunda kullanılan cihaz dövme silimi için tasarlanmış olmayıp baska lazerli mudahalelerde kullanılan makinelerdir. Ve bu makinelerle yapılan islemler sonucu deri hasarı %100 meydana gelir ve dovmeniz silinse de kaybolan murekkep olur ve geriye dövmenin şeklinde yanık, skar ve jilet izine benzer izler kalır. “BU İZLER GEÇMEZ!”

5-) Lazer dışında baska yöntem var mıdır? Plasma-lift ve dermapen vb değişik yöntemler sunulsa da, bu işlemler dövme silmek maksatlı işlemler değildir.
Dövme sildirmek için merdiven altı klinik görünümlü güzellik merkezlerinden uzak durun. Çünkü dövmeyi sildirmis olmaz, murekkebinden kurtulmus olursunuz ve dövmeli bölgenizde kurtulmak istediğiniz dövmenin tıpatıp aynısı telafisi olmayan ve bir daha asla gecmeyecek izler bırakırsınız. Bu şekilde de, Polis-Bekçi olmak için harcadığınız zaman boşa gidecek olup hayallerinizi yıkmış olursunuz.

Dövme silimi için diplomalı uzmanların görev yaptığı klinikler ve yine aynı sekilde diplomalı uzman ya da doktorlarca hizmet veren Özel Hastane’leri tercih ediniz.

Bu yazımızda dövmesi olan Polis/Bekçi adaylarının soru işaretlerini gidermeye çalıştık. Sıkça sorulardan konular seçmeye ve onları da bu sekilde açıklamaya çalışmaya devam edeceğiz. Hala çözüme ulaşmayan merak edilenleriniz varsa soru-cevap bölümümüzden sorabilir ya da yorumda bulunabilirsiniz.

Üniforma giyme hayali kuran tüm adayalara başarılar dileriz..

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

13 Soru Cevaplandı

  1. mrb okuyup anladıgım kadarıyla omuzdaki dövmem silme aşamasında ama ilk seans şuanda ön salıga gitsem sıkıntı cıkacagına eminim ama yukarıda şöyle bi yazı gördüm… Adaylar komisyon karşısına çıktığında sağlık şartları yönünden tam ve sağlam olmak zorundadır. Komisyon, sağlık taraması için kendisinin yönlendirdiği sağlık kuruluşu haricinde herhangi bir sağlık kuruluşundan gelecek yazı,rapor vb. kabul etmemektedir. buna göre ben yazıyı nasıl getirmeliyim ben ön salıga girdigim zaman komisyonmu beni yönlendircek

  2. mrb benim sol bileğimde dövme vardı ve ben bu dövmeyi yaktırarak sildirdim dövmenin yanık olan yerlerindeki yara kabukları düştü sadece pembelik kaldı ve bu pembeliğin gitmesi içinde contractubex isimli kremi kullanıyorum 1 aylık bir tedavisi kaldı tenin eski haline dönmesi için bu benim elenmem için sebebiyet verirmi acaba

    • Bence sorun olmaz

    • Merhaba dövme sildirmek için nereye gidiyorsunuz

    • İncirliye gidiyorsunuz incirli meydanda beyaz kedi isimli bir yer var sağlık bakanlığı onaylı yakarak tek seferde siliyolar 1 ay o yaktığın yerin kabul tutup atmasıyla geçiyor daha sonra 3 ay içerisinde söylecekleri yanık kremini kullanıyorsunuz ve komple ten eski halini alıyor ben şuanda çok rahat ve memnunum

    • hocam bana daha detaylı bilgi lazım sorularım olucak numaramı versem yazsanız

  3. Merhaba benim sirtimda boy 15 en 7 cmlik bor dövme var. Yazlik uniforma giyildiginde gorunmeyen yerde. Fakan polislikden once uzman cavusluga basvurmustum ve dovmenin buyuklugu sorun oldugu icin elenmistim. Polislik icinde aynisi olur mu?. Uzmanlik icin olmasi gereken cm 20cm kare olmasi gerekiyormus.

  4. Ayak bileğinde olan dövme sorun oluşturuyor mu ?

  5. Yazılı sınava girmeden öncemi sağlık kontrollerinden geçiyoruz yoksa sınavı kazandıkdan sonramı ?

  6. İzmirde dövme silen yer var mı

  7. merhaba vucudumda 2 ader dovme var ama kücükler , omuzumdaki dövme tam aşı kısmında trıbal kurt kafası , sol göğsümde tribal üç hilal dövmesi var ama küçükler . yönetmelikte yazdıkları şart gibi t shırt gıyıldıgınde görünmeyen 5 metre öteden bellı olmatan esgal belırlemeyen dovme

    2 SENE ÖNCE BEKCI ALIMINDA ŞANSIMA YENI TAZE ERKEK DOKTORA DENK GELDIM . DALGA GECER GİBİ GÜLEREK GECİREMEM DEDİ – SAĞLIK YONETMELİĞİ ŞARTNI SOYLEMEME RAĞMEN .. BU SENE TEKRAR DENEYECEĞİM .SORUN OOLMAZ DIYE DUSUNUYORUM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir