Polislik (POMEM, PAEM, PMYO) Dahiliye Şartları – BekçiAlımı

Polislik (POMEM, PAEM, PMYO) Dahiliye Şartları

Polis ve komiser yardımcısı adayı öğrenci seçiminde, bilindiği üzere EGM sağlık şartları yönetmeliği hükümleri adaylarda aranmaktadır. Ürolojik koşullar bu yönetmelikte belirtilmiştir. İlgili yönetmeliğe göre öğrenci seçimi yapılmakta, rapor alınmaktadır. Bu yönetmeliğin POMEM, PAEM, PMYO ve PÖH öğrenci adayı polis alımı için başvuran adayların sağlık durumlarının değerlendirilmesi kısmında, polis ve komiser yardımcısı öğrenci alımı için hangi hususlara dikkat edileceği detaylı olarak açıklanmaktadır. Polis adayları, Polis okullarına girebilmek için EGM sağlık şartları yönetmeliğinin A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadır. Adaylardan bu şartları sağlamaları ve uygun olmaları beklenmektedir. Bu makalemizde, bekçi alımlarında aranılan dahiliye ve buna bağlı sistemler konusunda aranılan şartları açıklamaya çalışacağız.

Önemli not: Aşağıda yazılı şartlar polis adayı ve komiser yardımcısı adayı öğrencilerin hepsinde aranmaktadır. POMEM(Polis Meslek Eğitim Merkezi), PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) ve PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu) polis adayları da aşağıdaki şartları sağlamalıdırlar.

Polis adaylarında, polis adayı öğrencilerde aranan A dilimi şartlarına aykırı bir sağlık sorunu tespit edilmesi halinde veya öğrenciliğe engel sağlık sorunları gizlenirse, yine ilgili sorun öğrencilikte veya devlet memurluğunda sonradan tespit edilirse, adayın hakkında işlem yapılır ve öğrencilik-memuriyet ile ilişiği kesilir. Bu nedenle polis adayları sağlık şartlarına uyduklarına dikkat etmelidirler.

Polislik Dahiliye Şartları

Aşağıdaki  bölümlere ait kronik hastalığı, sürekli diyet veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı, sakatlığı olanlar ile doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar (aşağıdaki istisnai maddeler hariç) öğrenciliğe kabul edilmezler.

Endokrinoloji; Polis Okullarına alınacak erkek öğrencilerin en az 167 cm, bayan öğrencilerin en az 162 cm boy uzunluğu olacaktır. Polis Okullarına alınacak erkek ve bayan öğrencilerin 18.00-27.00 aralığında Beden Kitle İndeksi olacaktır. İlaç tedavisi gerektirmeyen subklinik hipotiroidi, subklinik hipertroidi sağlam kabul edilir.

Hematoloji; Anemi, lökopeni, trombositopeni, polistemi, lokositoz, trombositoz öğrenciliğe engeldir.

Nefroloji; Hiperürisemi ve proteinüri (hematüri durumunda ürolojik yönden değerlendirilir) öğrenciliğe engeldir. Fonksiyon bozukluğu yapmamış iyi huylu basit böbrek kistleri sağlam kabul edilir. Bu basit kistler harici böbrek kistleri öğrenciliğe engeldir.

Gastroenteroloji ve enfeksiyon hastalıkları;

a) HBs antijeni (+) pozitif olanlar veya HBV DNA’sı (+) pozitif olanlar öğrenciliğe kabul edilmez, ancak sağlık kurulu raporu ile inaktif hepatit B enfeksiyonu olduğu belirlenenler öğrenciliğe kabul edilir. İnaktif hepatit B enfeksiyonu kararı aşağıdaki şekilde verilir;

1- İlaç tedavisi ile regüle edilebilen durumlarda inaktif hepatit B enfeksiyonu kararı verilemez.

2- Anlık ölçülen HBV DNA sonucu ile inaktif hepatit B enfeksiyonu kararı verilemez.

3- HBsAg pozitif olanlarda inaktif hepatit B enfeksiyonu kararı verilebilmesi için kişinin en az 6 ay süreyle takip edilmesi, bu takiplerde;

– HBV DNA’nın 2000 IU/ml’nin altında saptanması, (Altı aylık süre içerisinde en az 3 ay ara ile en az iki kere HBV DNA’nın ölçülmesi ve bu ölçümlerde HBV DNA’nın 2000 IU/ml’nin altında saptanması koşulu aranır)

– ALT düzeyinin normal olması (Altı aylık süre içerisinde en az 3 ay ara ile en az iki kere ALT’nin ölçülmesi ve bu ölçümlerde ALT’nin normal düzeylerde saptanması koşulu aranır)

– Karar verme anında yapılacak olan karaciğer biyopsisinde (İshak skorlamasına göre) fibrozis evresinin F0 veya F1 saptanması

gerekmektedir.

4- HBs Ag (+) bulunduğu anda, bu madde hükümlerini karşılayacak şekilde en az 6 aylık sağlık özgeçmişini gösteren sağlık raporlarının bulunması durumunda, mevcut enfeksiyonun inaktif hepatit B enfeksiyonu olduğuna dair karar verilebilir.

5- HBs Ag (+) bulunduğu anda, kişinin en az 6 aylık sağlık özgeçmişini gösteren sağlık raporlarının bulunmaması durumunda o anki giriş raporu “öğrenci olamaz” kararı ile sonuçlandırılır, bu karardan sonra, aynı veya başka bir sağlık hizmet sunucusunda kişi takiplerini yaptırabilir. Bu takipler, bu madde hükümleri çerçevesinde yapılır. Bu süreç sonrasında kişiler inaktif hepatit B enfeksiyonu açısından yeniden değerlendirilebilir.”

Konu hakkında merak ettiklerinizi yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

3 Soru Cevaplandı

  1. Gilbert sendromu yazmıyor ?

    • Vermis oldugum cevapta sizi ilgilendiren kısmı ayrıca kesip koydum. Bilirubin degeri %3 u gecmeyen Gilbert Sendromu öğrenciliğe engel degildir yazıyor. Gilbert Sendromunun seviyesi varmış.

  2. Kot kenarını geçmeyen splenomegali engelmidir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir