Kara Liste Nedir Nasıl Çıkılır – BekçiAlımı

Kara Liste Nedir Nasıl Çıkılır

Kara liste, diğer adlarıyla kredi sicili veya kredi sicil kaydı; Merkez Bankası tarafından tutulan bir veri tabanıdır. Senet, çek ve bireysel olarak alınan krediler ile ilgilerin bulunduğu bu veritabanı hakkında internette sıkça araştırma yapılmaktadır. Kredi notu ile kara liste birbiriyle karıştırılmaktadır. Bir bankaya kredi almak amacıyla başvurduğunuzda ve belgelerinizi doğru ve eksiksiz olarak teslim ettiğinizde bankalar başvurunun onaylanması için kara listeye ve kredi notunuza bakmaktadır. Karar alıcılar bu 2 değişkene dikkat ederek başvurunuzu sonuçlandırmaktadır. Kara Liste Nedir Nasıl Çıkılır sorusunun cevabını merak ediyorsanız yazımızın devamında bununla ilgili derinlemesine bilgiler vereceğiz.

Tüm İpuçlarıyla Kara Liste Nedir Nasıl Çıkılır ?

Eğer siz de Kara Liste Nedir Nasıl Çıkılır? sorusunun cevabını merak ediyorsanız bu yazımızı dikkatli bir şekilde okuyarak sorunuzun cevabını alabilirsiniz.  Şüphesiz birçoğumuz ihtiyaçlar, araç veya konut almak için bankalara kredi başvurusu yapmaktayız. Kredi notu ve kara liste ise bankalarda kredi başvurularını değerlendirirken kullanılan ölçütlerden ikisi durumundadır. Aralarındaki farka gelirsek kredi notu finansal geçmişinizi tanımlamaktadır. Kara liste ise kredi Merkez Bankası tarafından kaydı tutulan ve yasal takip sürecine girmiş olan şahısların kaydının tutulduğu listedir. Kara listeye girmeniz için 90 gün boyunca bir kredi veya kredi kartı borcunun ödenmemesi ve yasal takip durumuna girmeniz gerekmektedir. Kara liste kaydı çok zor silinmektedir. Genelde 5 yılda silinen kayıt bu süreçte kredi almanızı engellemektedir. Fakat kara listeye girdikten sonra yaptığınız kredi ödemelerinin düzenli olması ve sicilinizin biraz da olsa düzelmesi kredi çekme olasılığınızı az da olsa arttırmaktadır.

Kara Listede Olup Olmadığınızı Öğrenmek

Kara listeye düşmüş ve yasal takibe girmiş kullanıcılar genellikle bankalardan bunun hakkında bilgi alabilmektedir. Findeks üzerinden yapacağınız sorgulama veya ilgili kredi veya kredi kartınızın başvurusunu yaptığınız bankadan bu konu hakkında derinlemesine bilgi alabilirsiniz. Ayrıca çok düşük limitlerle başvurduğunuz krediler sürekli red cevabı alıyorsa kara listeye girmiş olma olasılığınız mümkündür.Tabi ki en doğru sonucu alacağınız yöntem findeksten yapacağınız sorgulama olacaktır.

[wp-faq-schema title=”Kullanıcılar Bunları da Sordu” accordion=1]

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir