Hemoroid(Basur), Anal Fistül, Anal Fissür( Makat Çatlağı) Hastalıkları Bekçi Olmaya Engel mi? – BekçiAlımı

Hemoroid(Basur), Anal Fistül, Anal Fissür( Makat Çatlağı) Hastalıkları Bekçi Olmaya Engel mi?

Çarşı ve mahalle bekçilerinin istihdamında EGM sağlık şartları yönetmeliği hükümleri uygulanır. Bu hükümlere göre bekçi olmaya uygun adaylar bekçilik sınavları sürecinden geçebilirler. Eğer aday sağlık yönünde uygun değilse bekçilik için sağlık raporu alamaz ve elenir. Bize bu konularda birçok soru geliyor.  Bir çok aday bekçilik giriş koşullarını taşıyıp-taşımadığını merak ediyor ve bir çok araştırma yapıyor. Sitemize de minvalde yoğun  sorular geliyor. Bunlardan bazıları da; ” Anal Fistül Sorun olur mu?”, “Anal Fissür sorun olur mu?”, “Hemoroid(Basur) sorun olur mu?” Bekçi olma hayalindeki bir çok aday bu soruların cevabını merak ediyor.

Bekçi adayları ön başvuru – asıl başvuru ve evrak teslimi- sözlü mülakat ve ön sağlık kontrolü – yazılı sınav ve fiziki yeterlilik gibi bir cok aşamayı başarıyla geçmeleri ve dereceye girebilmeleri halinde atamaları olmadan ve eğitime alınmadan önce genel sağlık taramasından geçerler. Hemoroid, anal fistül, anal fissür vb gibi bazen farkında bile olmadığımız bazen ise önemsemediğimiz konular bu aşamada karşımıza çıkar. Peki bu hastalıklar engel mi?

Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği”ne göre;

Anal Fistür, Anal Fissür(Makat Çatlağı), Hemoroid(Basur) bekçiliğe “ENGEL” olarak belirtilmiş, ancak bunların ilaçla ya da cerrahi yöntemle şifa bulmuş hallerini taşıyan adayların bekçiliğe “KABUL EDİLECEKLERİ” de ayrıca belirtilmiştir.

Soru: Anal Fissür/Anal Fistür/ Hemoroid hastalıklarından birini taşıyorum. Ancak yürümemde, koşmamda bir problem yok. Sorun olur mu?

Cevap: Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği gereği adayların alım süreci sağlık kontrolleri safhasında, sağlık yönünden tam ve sağlam olmaları gerekmektedir. Bu hastalıkların varlığı kişiye sorun yaşatmıyor olsa da öğrenciliğe ENGEL olarak kabul edilmektedir.

Soru: Sağlık taraması sırasında tespit edilen bu hastalıkların tedavisi icin öğrenciyken izin verilir mi\zaman tanınır mı?

Cevap: Adaylara herhangi bir cerrahi müdahale icin izin verilmez. Ya da zaman tanınmaz.

Soru: Bu hastalıklara ön sağlık kontrolünde bakıyorlar mı?

Cevap: Hayır. Ön sağlık kontrolünde gözle muayene yöntemi kullanılmakta ve bu tür kontroller olmamaktadır.

Soru:Bu hastalıkları başvuru sonrası tedavi ettirmek sorun olur mu?

Cevap: Adayların başvuru yaptıktan sonra, atamalarından evvel yapılacak genel sağlık taramasına kadar bu hastalıkları tedavi ettirmek için süreleri vardır. Ancak bu hastalıkların varlığı halinde beklenmeden tedavi ettirilmesi,  iyilesme suresi hasebiyle alım sürecine olumsuz etki etmemesi açısından daha uygundur.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

8 Soru Cevaplandı

  1. türkiye’de hemoroid olmayan adam mı var? bu bizim milli hastalığımız. bundan elenen var mı merak ediyorum doğrusu.

    • Polis ve bekçi olunamıyor işte. Var elenen adaylar. Bazen aday kendisinde var oldugunun farkında bile olmuyor elendiginde fark ediyor.

  2. Usta apandisit ameliyatı oldum geçen yıl hiç-bir şikayetim yok şükür sikinti olur mu

  3. Ömer Faruk Çimen

    Admin bir mide ameliyatı geçirmiştim mide delinmesi. Çok büyük bir operasyon değildi sorun teşkil eder mi?

    • Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği’nin Dahiliye(İç Hastalıkları) kısmında mide ve mide ameliyatları ile ilgili yerler vardır. Toplam 7 sayfa olan bu kısmı tekrar tekrar madde madde okudum.
      Ancak bu maddelerde genelde ülser,polip vb sekildeki hastalıklar sebebi ile yapılan ameliyatlardan bahsediliyor. Maddelerin neredeyse tamamında olumsuz sonuc görülürken bir kısmında “başarılı cerrahileri” diyerek yeşil ışık yakıyor. Dedigim gibi yönetmeliğin Dahiliye kısmına giren mide konusu icin ilgili 7 sayfayı dikkatle inceledim. Net bir kanıya varamasam da şöyle yorumladım;
      Meslege engel olan mide rahatsızlıklarının cerrahi mudahaleleri de engel sayılmakta gibi. Ayrıca mide de parça alınması vb opersanyonların organ eksikliği olarak sayılması da mümkün.
      Ancak, hasar bırakmamış, sürekli tedavi ve ilaç kullanmak gerektirmeyen başarılı cerrahi mudahalelerin de olumlu olması yönünde kanı uyandırıyor. Ancak net bir kanı edinip sizi aydınlatacak fikir sahibi olamadığım icin Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığına danışmanızı öneriyorum.

  4. Hanifi yasar

    Benim yaş 35 bekçi olabilir miyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir