Egzoz Tıkanıklığı Nasıl Çözülür ? – BekçiAlımı

Egzoz Tıkanıklığı Nasıl Çözülür ?

Egzoz tıkanıklığı Aracınız bazı yönlerden insan vücuduna benzer, sistemlerin işlemleri bunlardan birisidir. Yakıtlar bir besin gibi alınır ve enerji için kullanılır sonunda ise araçta oluşan zararlı gazlar bir boşaltım sistemiyle araçtan atılır. Bu sistemin son noktası egzoz sisteminizdir. Egzozlarda olan bir arıza zamanla çok büyük sorunlara sebep olabilir. Özellikle egzoz tıkanıklığı sorunu gibi bir durum yaşarsanız en kısa sürede bir servise gitmeli ve aracınızı göstermelisiniz. Ayrıca bir sorun olmasa bile aracınızın bakımı belirli aralıklarla yaptırınız.

Genelde araçtaki parçaların ya bakım süreleri vardır ya da tavsiye edilen bir kullanma süreleri vardır. Örneğin akülerin ömrü genelde 3 veya 4 yıl olarak söylenir. Ayrıca aküler her altı ayda bir bakıma alınırsa sağlıklı bir şekilde çalışabilir. Baskı balata ise yaklaşık olarak 4 yıl ömre sahiptir. Egzozun ise kullanım süresi daha uzundur, hatta kalitesine göre onlarca yılı bile bulabilir. Ancak diğer yandan her 5 yılda bir olacak şekilde bakımı yapılmalı ve içi temizlenmelidir. Ayrıca olumsuz bir durumda ya da araçla kaza yapılması durumunda egzoz kontrol edilmeli ve olası bir soruna karşı önlem alınmalıdır. Aksi taktirde sorun ilerledikten sonra araç egzozu tıkanabilir ve motor boşaltım yapamadığı için ciddi sorunlar yaşar.

Egzoz Tıkanıklığı Sorunu Nedenleri

Egzoz Tıkanıklığı Nasıl Çözülür

Aracı olan herkes sorunlarla karşılaşır ama bazı uygulamalar daha az sorunla karşılaşmanız için size yardımcı olur. Eğer iyi bir markadan yeni bir aracınız varsa ve siz bu aracı elinizden geldiğince dikkatli kullanıyorsanız sorun yaşaması çok olası değildir. Ama eski bir araç kullanıyorsanız sorunlarınız oluşabilir veya eskiden olan sorunlar nüksedebilir. Tüm bunların dışında aracın bakımı yapılmazsa yine karşınıza pek çok sorun çıkar. Çünkü araçtaki her bir parça ya belirli bir ömre sahip olur ya da belirli bir süre sonunda bakım ister. Egzozlar da ortalama bir kullanımda her 5 yılda bir bakıma ihtiyaç duyar. Bu bakım yapılmadığı taktirde egzoz tıkanıklığı sorunu yaşayabilirsiniz.

Bakımı aksatmak dışında egzoz tıkanıklığının sebepleri nelerdir: Motorun yıpranmış ve eski olması, kalitesiz yakıt kullanımı, yakıt sistemindeki arızalar, eski veya yanlış buji kullanımı, oksijen sensörünün verimsiz çalışması, motorun hararet yapmasıdır. Bahsi geçen nedenlere bakıldığında egzoz tıkanıklığının en temel sebeplerinden birinin yakıt olduğunu görüyoruz. Diğer yandan asıl önemli olan tarafın ise eskimiş ya da işini tam yapamayan sistem ve parçalar olduğu ortada. Eğer zamanında bakım yapılırsa araç bu parçalar nedeniyle zorlanmaz ve daha iyi bir şekilde çalışır.

Egzoz Tıkanıklığı Sorunu, Egzoz Bakımı Nasıl Yapılır ?

Araçtaki boşaltım sistemi egzozlarla sonlanır ancak araçta egzoz tıkanıklığı sorunu varsa bu durum büyük soruna sebep olur. Araçlarda bakımın gereken zamanda yapılması çok önemlidir, eğer periyodik bakımınızı yaptırırsanız bu bakım kapsamında egzozları da kontrol edecekleri için bir hasar varsa müdahale edebilirler ya da kirlenmesi durumunda temizliğini yaparlar. Ayrıca aracınızın verdiği tepkileri anlayabilmeniz de arızalar açısından önemlidir.

Aracınızın çıkardığı sesin nereden geldiğine dikkat ederek birçok sorunu anlayabilirsiniz, ya da kokulara dikkat edebilirsiniz. Egzoz tıkanıklığı da bu şekilde kolayca anlaşılabilen bir sorundur. Eğer egzozdan çıkan duman koyu renkli ve kötü kokuluysa bir sorun olması yüksek ihtimaldir. Bunun dışında gürültü sorunu ortaya çıkar hatta sadece tıkanıklık için değil egzozda oluşabilecek her sorun için gürültü çok önemlidir. Siz de benzer durumlar yaşarsanız bir servise giderek gerekli çözümü uygulatabilirsiniz.

Fren Bakımı ile ilgili yazımız da ilginizi çekebilir.

Otomobil arıza ve sorun çözümleri ile yazılar ilginizi çekiyorsa TIKLAYINIZ…

[wp-faq-schema title=”Kullanıcılar Bunları da Sordu” accordion=1]

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir