EFT İptal İşlemi Nasıl Yapılır? – BekçiAlımı

EFT İptal İşlemi Nasıl Yapılır?

Para transferlerinin hiç olmadığı kadar hızlı olduğu dönemdeyiz. Bankaya uğramaya gerek bile kalmadan akıllı telefonlarımıza yüklediğimiz mobil bankacılık uygulamalarından tek tıkla para gönderiyoruz. Aynı bankanın farklı hesaplarına havale yolu ile transfer sağlarken EFT işlemiyle de farklı bankalar arasında para gönderimi yaparız. Mesai saatlerinin sonundaysak veya acele bir şekilde parayı karşı tarafa ulaştırmak durumundaysak zamanımız çok azdır. Bu sebeple hemen hareket ettiğimizden yanlış EFT işlemi yapabiliyoruz. Peki bu EFT nasıl iptal edilir veya iptali mümkün mü derseniz bazı şartları olduğunu söylemeliyiz. Normal şartlar altında değerlendirirsek onaylanmış para transferlerinin geriye dönüşü yoktur. Ancak belirli gerekçeler sunarak EFT iptal edilebilir ve paranızı geri alabilirsiniz.

EFT Nasıl İptal Edilir?

Öncelikle müşterisi olduğunuz bankanın müşteri hizmetlerine veya internet şubesine girerek iptal etmeyi deneyin. İnternet şubesi ve mobil bankacılık genellikle bu işleme kapalıdır. O yüzden ilk tercihinizin müşteri hizmetleri olması gerekmektedir. Kendinizi doğru bir şekilde ifade ettiyseniz ve haklı gerekçe sunabildiyseniz EFT iptal edilir. Söz gelimi alıcı hesaba fazladan para göndermiş veya yanlış bir hesaba transfer gerçekleştirdiyseniz geri dönüş ihtimali mümkün.

EFT’nin iş günleri ve mesai saatleri içinde yapılmasından dolayı bu saatlerin dışında EFT yaparsanız yine iptal edersiniz. Çünkü gidecek hesaba ancak ilk iş gününde ulaşabileceğinden müdahale imkanınız bulunmaktadır. Burada gerekçe bile sunmanız gerekmeyebilir. Yine EFT tamamlanmamışsa hızlı davranarak müşteri hizmetlerinden iptal isteğinizi iletebilirsiniz. Kontrol edebilmek için EFT sorgulamasına anlık olarak göz atın.

EFT Her Zaman İptal Edilebilir Mi?

Belirttiğimiz üzere belirli zaman dilimlerinde müdahale imkanı vardır. Ancak genel anlamda EFT nasıl iptal edilir sorusunun ötesinde her zaman aynı hareketi yapabilir miyiz derseniz belirli kaidelerin olduğunu belirtmeliyiz.

Türkiye Cumhuriyeti için EFT akışına Merkez Bankası aracılık etmektedir. Bu elektrik fon transferi TCMB tarafından kontrol edilir ve ödeme sistemleri sayesinde göndericiden alıcıya ulaşır. Çalışma sürecinde geri dönülemezlik gibi belirli kurallar bulunmakta. Direkt EFT işlemini ilgilendirdiği için hesaba ulaşan paranın dönüşü söz konusu değil. Pek tabii ki transfer tamamlanmadığında her zaman iptal edilebilir. Tamamlanan hatalı gönderimlerde de bankaya ulaşıp haklı bir neden gösterilerek iptal isteği sunulabilir.

EFT Ne Zaman Hesaba Geçer?

Bankalar arası para gönderdiğinizde havaleye göre biraz daha beklemeniz söz konusudur. Bankaların genel mesai saatleri kavramının yanında EFT saatleri 15 dakika daha geç veya erken başlayıp bitebilir. İşlemler 08:300 ile 17:300 arasında sağlanır. Hafta sonları ve resmi tatillerde para transferi yapılamaz. Yine yarım gün çalışılan günlerde de 13:00’dan sonra hesaba para geçmez. EFT’nin hesaba geçmesi ise belirttiğimiz zaman dilimlerinde gerçekleşir.

Gelişen teknolojinin bankacılıkla entegrasyonu sayesinde EFT çok hızlı şekilde yapılır. En geç 5 dakika içerisinde hesabınıza geçmektedir. Yüksek meblağlı aktarımlarda ise işlem birkaç dakika daha uzayabilir. Çünkü bankanın müşteri hizmetleri direkt size ulaşarak onayınızı isteyebilir. Keza yine SMS yoluyla size bildirim yapıldıktan sonra onayınız alınarak para gönderimi yapılır.

[wp-faq-schema title=”Kullanıcılar Bunları da Sordu” accordion=1]

Yazar: Adem Kaya

"Webmaster olarak başladığım web sektörü içerisinde 2014 yılından bu yana içerik üreticiliği yapmaktayım. İlgilendiğim alanlar arasında finans, ekonomi ve teknoloji bulunmaktadır. Bu alanlarda düzenli araştırmalar, okumalar yaparken çeşitli içerikler de hazırlamaktayım."

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir