Çarşı ve mahalle bekçisi adayları, EGM sağlık şartları yönetmeliği hükümlerine göre değerlendirilir. İlgili yönetmeliğin çarşı ve mahalle bekçilerinin sağlık durumlarının raporlanması kısmında, bekçi alımında hangi hususlara dikkat edileceği detaylı olarak açıklanmaktadır. Bekçilik adayları, EGM sağlık şartları yönetmeliğinin A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadır. Adaylardan bu şarta uygun olmaları beklenmektedir. Bu makalemizde, bekçi alımlarında aranılan genel cerrahi hususlarını örneklerle anlatmaya çalışacağız.
Önemli not: Aşağıda yazılı şartlar polis adayı öğrencilerde de aranmaktadır. POMEM(Polis Meslek Eğitim Merkezi), PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) ve PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu) polis adayları da aşağıdaki şartları sağlamalıdırlar.
Bekçi adaylarında, bekçilikte aranan A dilimi şartlarına aykırı bir sağlık sorunu tespit edilmesi halinde veya öğrenciliğe engel sağlık sorunları gizlenirse, yine ilgili sorun öğrencilikte veya devlet memurluğunda sonradan tespit edilirse, adayın hakkında işlem yapılır ve öğrencilik-memuriyet ile ilişiği kesilir. Bu nedenle bekçi adayları sağlık şartlarına uyduklarına dikkat etmelidirler.
Bekçilik Genel Cerrahi Şartları
Genel cerrahiye ait sistemlerinde kronik hastalığı, sürekli diyet veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı, sakatlığı olanlar ile doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar (aşağıdaki istisnai maddeler hariç) öğrenciliğe kabul edilmezler.
Karaciğer, dalak veya diğer organların içindeki hemanjiomlar, apseler, iyi veya kötü huylu tümöral oluşumlar, batin veya organ içi apseler, hidatik kistler öğrenciliğe engeldir.
İntra veya ekstra hepatik safra yolları ile safra kesesinde taş mevcudiyeti öğrenciliğe engeldir. Tümör harici nedenlerle yapılmış kolesistektomi sağlam kabul edilir.
Organ ve sistem fonksiyonlarında bozukluk olmayan, organ eksikliği veya yokluğuna neden olmamış laparoskopik veya laparotomik girişimler sağlam kabul edilir.
Hemoroid, pilonidal sinüs, anal fistül, anal fissür, anal apse mevcudiyeti öğrenciliğe engeldir. Bu patolojilerin, komplikasyonsuz şekilde tam şifa bulmuş ameliyatları sağlam kabul edilir.
Hiatal, diyafragmatik, karın duvarı, kasık ve diğer bölge fitiklarının mevcudiyeti öğrenciliğe engeldir. Komplikasyonsuz şekilde tam şifa bulmuş ameliyatları sağlam kabul edilir.
Jinekomasti mevcudiyeti öğrenciliğe engeldir. Başarılı jinekomasti ameliyatı (hormonal nedenli veya başka bir hastalık nedenli ise ilgili bölümce ayrıca değerlendirilir), aksesuar meme ameliyatı sağlam kabul edilir.
Konu hakkında merak ettiklerinizi yorum ve soru sor bölümünden iletebilirsiniz. Diğer sağlık şartlarını sitemizde arayarak bulabilirsiniz.

