Baklava Dükkânı Açmak Para Kazandırır Mı? – BekçiAlımı

Baklava Dükkânı Açmak Para Kazandırır Mı?

Baklava, adeta ülkemizin simgesi haline gelen, dünyanın her yerinde Türk mutfağı denilince akla ilk gelen yiyeceklerin başında gelir. Baklavayı ülkede yemeyen, sevmeyen yoktur. Baklavanın çıkış yeri, anavatanı olan Gaziantep’e sırf güzel baklava yiyebilmek için Türkiye den hatta dünyadan gelenlerin sayısı azımsanmayacak derecede çoktur. Eskiden saraylarda dahi sarayın baklavacıları ayrı bir itibar görürdü. Günümüzde de baklavanın yerine konulacak başka bir lezzet yoktur diyebiliriz. Baklava yapmak diğer bir deyişle üretmek sanattır. Eğer sevilerek yapılan bir iş olursa baklavalar daha lezzetli olur. Özensiz ve kalitesiz malzemeden yapılan baklava ise insana, bir daha bu baklavadan asla yenilmez izlenimi bırakıyor.

Yapılışının zor olmasından dolayı baklavacı açmak çoğu girişimci tarafından es geçiliyor, daha farklı alanlara yönelmesine sebep oluyor. Fakat baklavacı açmak gizli bir altın sermayedir adeta. Çünkü baklavacıların kâr etmeme gibi bir durumu söz konusu bile değildir.

Baklavacı Dükkânı Açmak Ne Kadar Kârlı?

Baklava açmak zahmetli bir iş olduğundan insanlar evde uğraşmak istemeyecek ve her daim dışardan almanın daha mantıklı olacağını düşüneceklerdir. Bundan dolayı sektörde hiçbir zaman zarar edilmeyecek ve satışı her zaman var olacak bir yiyecek türüdür. Önemli olan baklava dükkânı açmaya karar veren işletmecinin kârın arttırılmasına yönelik yapacağı girişimlerdir.

Girişimcinin önünde aslında iki seçenek bulunmaktadır. Öncelikle isterse üretim yapıp kendi baklavalarını satabilir ya da ikinci seçenek olarak üretim yapmayıp kendi markasıyla satış yapabilir yani baklavaların dışardan hazır alıp kendi işletmesinde satması olacaktır. Özellikle baklavayı, anavatanı olan Gaziantep’ten alıp kendi dükkânında satan kişilerin sayısı bayağı fazladır. Usta veya ekip ile çalışmayı istemeyen ya da ustayı bulmakta zorlanan kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir yoldur.

Hangi yol seçilirse seçilsin önemli olan ve kârı arttıran, dükkânın markalaşmasını sağlayan belirli faktörler vardır. Bunların en önemlisi lezzete odaklanmaktır. Şerbeti iyi ayarlanan, çıtır çıtır, fıstık ve şerbet dengesi iyi olan bir baklava kesinlikle çok tercih edilecektir.      İşletmecinin, isterse kendi üretimi isterse de hazır alınıp satılan baklavası olsun her ikisi içinde baklavanın lezzeti, görünüşü, kokusu çok önemlidir. Baklava dükkânı açarken dikkat edilecek bir diğer önemli husus ise konumdur. Keşfedilmemiş, sıklıkla tercih edilmeyen, ulaşılması zor bir dükkân kimsenin gitmek istemeyeceği bir dükkândır. Aynı zamanda mekânın dekorasyonu, tasarımı, ferah olması, baklavalar için uygun koşulların sağlanması da önemlidir. Bu faktörler var olan bir işletme kısa bir süre içerisinde çok iyi yerlere gelecektir.

Baklava Dükkânı Açmanın Maliyeti Ne kadar Olur?

Baklavacı dükkânı açma maliyeti, açmak istenilen konsepte göre farklılık gösterecektir. 50.000 TL’ ye baklavacı dükkânı açılabileceği gibi 1.000.000 TL‘ye de baklava dükkânı açabilmek mümkündür. Bu tamamen işletme sahibinin kafasında tasarladığı ve sermayesine bağlı olarak vermesi gereken bir karardır. Burada maliyeti etkileyecek en önemli unsurlar işletme büyüklüğü, işletmeyi açacağı konum, yapacağı dekorasyondur. Aynı zamanda işletmenin imalathane mi bayilik mi yoksa satış dükkânı mı olacağı maliyeti belirleyen niteliklerdir.

Yazar: Sevgi KILIÇ

Mardin'de 1994 yılında doğdum. Üniversite hariç eğitimimi orada tamamladım. Üniversiteyi Aksaray Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde okudum. 2018 yılında evlendim ve 2019 yılında Alya adında dünyalar tatlısı kızım dünyaya gözlerini açtı. Artık hayata başka bir pencereden bakıyorum, hayatım çok değişti, daha mutlu, daha huzurlu bir insan oldum. Artık kızım için yaşıyor, onun için nefes alıyorum, yazdığım yazılarla mutlu oluyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir