Altın Tahvili Nedir? – BekçiAlımı

Altın Tahvili Nedir?

Altın, çok uzun bir zamandır tercih edilmiş en iyi yatırım araçlarından birisidir. Son 20 yıla baktığımız zaman altının yükselmediği sadece iki yıl var. Düğünlerde nişanlarda taktığımız bir çeyrek altın, 2000 yılında kapalıçarşı’da 10,50 TL’den alınıp satılıyordu. Şuan ise 600 TL’yi geçen olan bir çeyrek altın var. Altın bu kadar kazançlı bir yatırım aracı iken, bir de altına faiz alabileceğiniz altın tahvili nedir? Altın tahvili ne demek?Altın tahvili kazandırır mı?Hepsi ve daha fazlası bu yazıda.

Altın Tahvili Ne Demek?

Altın tahvili, vadesi 1 yıldan uzun olan altın cinsi borçlanma senedidir. Eurobond’dan tek farkı yatırımın altın cinsi olmasıdır. Altın tahviline şu sıralar yüzde 2,4 faiz veriliyor. Yani yanlış anlaşılmasın bu faiz TL olarak değil altın olarak veriliyor. Piyasada böyle bir yanılgı mevcut, 100 bin liralık altın tahvili 2,400 lira faiz getirmiyor sadece kaç gram alınmış ise onun yüzde 2,4’ü kadar gr cinsinden hesabınıza faiz işliyor.

Altın tahvili, vadesi 1 yıldan uzun olan altın cinsi borçlanma senedidir.

Altın Tahvili Ne Kadar Kazandırır? Faiz Oranı Nedir?

Altın tahviline yıllık yüzde 2,40 faiz oranı veriliyor. Altın tahvillerinizi iki yıl boyunca satmadığınız zaman 100 gram altına karşılık 4,80 gram faiz alabilirsiniz.  Üç yıl boyunca satmaz iseniz, 7,20 gram faiz alabilirsiniz. Altın miktarınız ne kadar çok ise, o kadar çok faiz geliri elde edersiniz.

Altın Tahvili  Almak İçin Şartlar

Altın tahvili ne demek sorusunun yanıtını öğrendiysek, şimdi sıra altın tahvili almak için gerekli şartlara geliyor. Altın tahvili için bankalar belirli başlı şartlar sunuyor işte o şartlar

  1. 18 yaşından büyük olunmalı
  2. Fiziki Altın Alınmalı
  3. Bankanın Talep Ettiği Minimum Değerde Altın Getirilmeli ( 50 gr-100gr-1000 gr vs)

Altın Tahvili Aldığımda Altınlarımın Değeri Nasıl Hesaplanacak

Altın tahvili satışı için , her yıl her bankanın çeşitli şubelerine altın eksperleri geliyor. Eksperler altınlarınızı inceleyip değeri oranca tahvil almanızı sağlıyorlar. Örneğin 22 ayar cumhuriyet altınınız tamamen saflaştırıldığında kaç grama denk geliyorsa o tutar kadar altın alabiliyorsunuz.

Altınlarımın Değeri Az Çıktı Bu Nasıl Oluyor?

Altın tahvili aldığınız zaman altınlarınız binde bin saflıkta değerlendiriliyor. Bu nedenle 1 kilo altın getirmenize rağmen bir kilo altın alamayabilirsiniz. 1000 gram ağırlığındaki altınlarınız tamamen saflaştırıldığında 970 gram ediyorsa, 970 gram alabilirsiniz.

Altın Tahvili Kupon Ödemesi Nedir?

Altın tahvillerinde bulunan kupon ödemeleri, yatırımcıya nakit akışı için sunulmuş bir özelliktir. Bu özellik eurobond’da da bulunur. Altın tahvili aldığınız zaman her 6 ayda bir hesabınızda biriken faiz altın olarak hesabınıza yatırılır, bu altınları ister TL’ye ister döviz çevirir istersenizde altın olarak tutmaya devam edersiniz. Yatırımcının nakit akışının olması gerekliliğinden dolayı, her 6 ayda bir yüzde 1,20 oranında ödeme yapılır. Yani her 1000 gram altın için 6 ayda bir 12 gram altın faiz olarak hesaplara yatırılır. Tahvilin vadesi bittiğinde 1000 gram altınınızı tekrar geri alabilirsiniz.

Altın tahvillerinde bulunan kupon ödemeleri, yatırımcıya nakit akışı için sunulmuş bir özelliktir.

Altın Tahvili Nereden Ve Nasıl Alınır?

Altın tahvili alabilmek için tek aracı banka Ziraat Bankası’dır. Ziraat Bankası’nın talep toplama tarihleri bulunmaktadır. Her hafta veya her ay bir şubede talepler toplanır, altınlarınızı o şubeye götürüp yatırarak altın tahvilinizi alabilirsiniz.

Talep Toplama Tarihi Nedir?

Altınların alınacağı tarihtir. Ziraat Bankası resmi websitesinden bilgi alabilirsiniz.

Altınları Nasıl Geri Alınır?

Altınlar, sahiplerine 1 kilo külçe altın olarak veya çeyrek altın olarak ödenecek. Faiz ödemeleri de çeyrek altın olarak yapılacak. Hesabında biriken faiz bir çeyrek altın kadar etmiyorsa, ödemeler bir sonraki kupon ödemesine sarkabilir.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir