Dut Meyvesinin Faydaları Nelerdir? – BekçiAlımı

Dut Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Bitkisel tedavi yöntemlerinde yüzyıllardır kullanılan dut, çoğu ciddi hastalıkları önlemek için harika bir meyve. Dutun kırmızılı morlu rengi, eski bir trajik aşk hikayesinde bile anlatılır. Babil efsanelerine konu olmuş bu eşsiz meyvenin popülerliği, ipekböceği endüstrisinin gelişmesiyle birlikte daha da artmıştır. Eskiden dut yaprakları, Uzak Doğu bölgelerinde ipekböceklerini yağlamak için kullanılırdı. Dut ağaçlarının dünyada yayılması, bir bakıma ipekböceği yetiştiriciliğini de daha kolay hale getirdi. Dut, antik Yunanlılar arasında da popülerdi ve bu meyve, bilgelik tanrıçası Minerva’ya ithaf edildi. Avrupa’da İlk dut ağacı 1500’lerde İngiltere’de dikildi. Bununla birlikte ülkemiz de dut ağaçları bakımından oldukça zengindir. Peki, dut meyvesinin faydaları neler? Dut tüketimi sağlık üzerinde hangi konularda etkili?

Dutun Genel Anlamda Sağlık Faydaları

Bu meyve, faydalı besin maddeleri ve vitaminlerle doludur. Bir fincan dut yalnızca 60 kalori içerir. Bu da onları hafif ve lezzetli bir atıştırmalık kategorisine alır. Ek olarak vücut için gerekli olan besin maddelerini sağlar. Demir alımını da artırır ve dokulara bol miktarda oksijen iletir. K vitamini ve C vitamini bakımından zengin olan bu meyve, dokuları iyileştirir, kolajen sentezini artırır.

Sindirim Sağlığını Geliştirir

Dutlar, mideniz için bir nimettir. Kabızlığı hafifletir ve ayrıca kilo vermenin mükemmel bir yoludur. İyi miktarda lif içerdiğinden dolayı, sindirimi kolaylaştırır. Kabızlığı, şişkinliği ve mide kramplarını hafifletmesi de dut meyvesinin faydaları arasındadır.

Kan Şekeri Seviyelerini Kontrol Eder

Özellikle beyaz dut, vücudun şeker seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. Beyaz dutun yapısında bulunan maddeler, tip 2 diyabetin tedavisinde ek fayda sunar. Bu bileşikler, bağırsaktaki şekerleri yavaşça parçalayıp, kana karışmalarını sağlayarak vücudun şeker seviyesini optimum aralıkta tutmaya yardımcı olur.

Kolesterolü Dengeler

Dut tüketimi, vücudunuzdaki kötü kolesterol seviyelerini düşürmenin en iyi yollarından biridir. Bu durum kardiyovasküler pek çok problemin önlenmesine yardım eder.

Kanser Riskini Azaltır

Dut meyvesinin faydaları arasında kanserli hücrelerin çoğalmasını önlemesini de sayabiliriz. Kendinizi kanserden korumak istiyorsanız, tüketebileceğiniz meyvelerin başında dut gelir. Tümör hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını durduran bu meyve, kansere karşı koruma görevi görür. Yapısındaki antosiyaninler, bu konuda büyük role sahiptir.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir