SSK Sicil Sorgulama Nasıl Yapılır – BekçiAlımı

SSK Sicil Sorgulama Nasıl Yapılır

SSK sicil numaranızı öğrenmek içinöncelikle hangi hizmet alanında faaliyet yürütüldüğünün bilinmesi gerekmektedir. SGK işlemlerinin tek çatı altında birleşmesiyle birlikte ayrı ayrı meslek kolları çeşitli bölümlere ayrılmıştır. 4A, 4B ve 4C şeklinde bölümlere ayrılan iş kolları SGK güvencesiyle buluşturulmuştur. 4A daha önce SSK çatısı altında prim ödeyen kimseleri kapsarken 4B isteğe bağlı primleri ve Bağ kur güvencesine sahip vatandaşların sicil bilgilerinin bulundurulduğu ortamdır. 4C kadrosu ise devlet memurları ve geçici personel hizmetleriyle ilgili faaliyet yürüten kimseleri ilgilendiren SGK güvencelerindendir.

SSK siciline sahip olmak internet ortamında ve daha birçok yerde işlemlerinizi daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmenize olanak sağlamaktadır. Ayrıca SGK hizmet dökümlerinize internet ortamından hızlı bir şekilde ulaşarak prim borcunuzun bulunup bulunmadığı, sağlık işlemleri ve emeklilikle ilgili birçok işleme SSK sicil sorgulama sayesinde ulaşabilir ve detaylı SGK dökümlerinize kısa sürede sahip olabilirsiniz.

SSK Sicil No Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen SSK sicil no nedirsorusu özellikle yeni çalışma hayatına giren ve SSK sicil numarasının ne olduğu konusunda bilgi sahibi olmayanları yakından ilgilendirmektedir. Çalışılan iş kolu ister özel sektör ve isteğe bağlı sigortalık hizmetleri kapsamında olsun isterseniz de kamu sektörü olsun SGK primi ödeyen herkese sicil numarası tahsis edilmektedir. SGK tarafından verilen bu sicil numarası üzerinden;

  • İşverenin ne kadar prim yatırdığı,
  • SGK sağlık ve diğer hizmetlerinden yararlanıp yararlanılamayacağı,
  • Emeklilik işlemleri ve hizmet sürelerinin öğrenilmesi
  • SGK prim borcu sorgulama ve prim ödeme

Gibi birçok işlem SSK sicil numarası üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca 1999 yılında değişen Sosyal Güvenlik yasası sebebiyle bu tarihten önce SSK sicil numarasına sahip olmak ve kısa bir süre prim yatırmak erken emekli olmanıza katkı sağlayacaktır.

SSK Sicil No Sorgulama İşlemleri Nereden Öğrenilir?

SGK tarafından size verilmiş olan sicil numaranızı sorgulayabilmek için öncelikle özel sektör veya kamu sektöründe bir müddet çalışmış olmanız ve sizin adınıza SGK prim ödemesi yapılması gerekmektedir. SSK sicil no sorgulamalarınızı;

  • Size en yakın il veya ilçe SGK müdürlüklerinden
  • E-Devlet üzerinden

Yapabilirsiniz.Sigorta sicil no ile hizmet dökümüsorgulama işlemleri gelişen teknolojiler ve sigortalılık işlemlerinin internet ortamına güncel olarak aktarılmasıyla birlikte artık e-Devlet üzerinden zamandan tasarruf ederek hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

SSK Sicil Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet sistemi üzerinden kimlik no ile SSK sicil no sorgulamaişlemi yapabilmek için öncelikle e-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. E-Devlet şifresini daha önce almamışsanız PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında temin edebilirsiniz. E-Devlet uygulamasını arama motorunda arattığınızda karşınıza Türkiye.gov.tr internet adresi çıkacaktır. Buradan şifre ve T.C. kimlik bilgilerinizi doğrulayarak e-Devlete giriş yapabilirsiniz. E-Devlete giriş yaptıktan sonra ister e-Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sekmelerini sırasıyla takip edebilir isterseniz de ana ekranda çıkan arama satırına SGK Tescil ve Hizmet Dökümü yazarak çıkan öneriye tıklayabilir ve bu sayede size tahsis edilmiş SSK sicil numarasına ulaşabilirsiniz.

SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sayfası sizin çalışma hayatınız boyunca 4A, 4B ve 4C sigortalılık hizmetleri üzerinden yatırdığınız primleri görmenize ve sicil numaranızı görüntülemenize imkan sağlayacaktır. Eğer SSK sicil no sorgulaması yapacaksanız 4A tescil bilgileri seçeneğini seçerek sicil numaranıza ulaşabilir, Bağ kur sicil numarası için 4B tescil bilgilerine, Emekli sandığı veya kamuda çalışanların sicil numaraları için 4C tescil bilgilerine göz atabilirsiniz.

Ad soyad ile SSK sicil no öğrenmeişlemi e-Devlet sistemine geçilmeden önce yaygın olarak kullanılan SGK uygulaması olmakla birlikte artık SSK sicil numarası sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden ve SGK il/ ilçe müdürlüklerinden yapılmaktadır.

SSK Sicil Numaranızı Bilmenizin Sağladığı Yararlar Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirilen SSK uygulamaları sebebiyle SSK sicil numaranızı bilmeniz sigortalılık işlemlerinizi daha hızlı gerçekleştirmenize olanak tanımaktadır. SSK sicil numaranızı sorgulayarak;

  • SGK prim borçlarınızı SSK sicil numaranızla internet ortamında ödeme,
  • SGK tüm hizmet dökümlerine sahip olma,
  • SSK emeklilik sorgulamave ne zaman emekli olacağınız ve tahmini olarak alacağınız emekli maaşı hakkında bilgi sahibi olma

Gibi bilgilere kolay ve daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Herhangi SGK müdürlüğünde sıra beklemek zorunda kalmadan kolayca SSK sicil numaranızı öğrenmek için e-Devlet şifresi alarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait e-Hizmetler aracılığı ile sicil numaranızı sorgulayabilirsiniz.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir