SSK Emeklilik Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır? – BekçiAlımı

SSK Emeklilik Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

SSK Emeklilik sorgulaması yapmak, milyonlarca çalışan vatandaşın en çok merak ettiği konunun başında geliyor. Dört gözle emekliliğini bekleyen çalışanlar, SSK emeklilik sorgularını nereden yapabileceklerini araştırmaya devam ediyor. Günümüzde internetin adeta yaşamımızın bir parçası haline gelmesi ve hayatlarımızı oldukça kolaylaştırması neticesinde SSK emeklilik sorgumuzu da Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerine gitmeden internet üzerinden kolaylıkla yapabiliyoruz. Siz de şimdiden emeklilik hesaplarına başladıysanız yazımızı okuyarak SSK emeklilik sorgunuzu hemen yapabilirsiniz.

İnternette izleyeceğiniz yolu göstermeden önce kısa bir bilgiye değinelim. Bilindiği üzere önceden milyonlarca çalışanın bağlı olduğu 3 çeşit sigorta kategorisi vardı. Eski adlarıyla SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı olan bu kategorilerin isimleri geçtiğimiz yıllarda değiştirilmişti. Buna bağlı olarak SSK ve BAĞKUR emeklilik hesaplamaişlemlerinizi yeni sistemde 4A ve 4B olarak devam ettirebilirsiniz. Yeni düzenlemede kafa karışıklıklarını engellemek ve daha anlaşılır bir sistem olmasını sağlamak için Emekli Sandığı da isim değişikliğine gitmiştir. Buna göre Emekli Sandığı emeklilik hesaplamayapmak isteyen bir memur yeni düzenlemeye göre 4C sigortalılar arasındadır. Şimdi emeklilik sorgulamanızı internet üzerinden nasıl yapacağınıza göz atalım:

E-devlet Üzerinden Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?

Birçok çalışan tarafından bilindiği gibi, internet üzerinden emeklilik sorgulama Sosyal Güvenlik Kurumu’nun önceden kendi resmi internet sitesinde verdiği bir hizmetti. Daha sonradan vatandaşın devlet dairelerindeki işlerini kolaylaştırmak amacıyla açılan e-devlet kapısı adlı platform birçok hizmeti kendi bünyesine kattı. İşte bunlardan biri de “Hizmet dökümü” adıyla emeklilik sorgulamalarıdır. E-devlet üzerinden emeklilik sorgusu yapabilmeniz için T.C. kimlik numaranız ve şahsınıza kayıtlı bir şifreniz olması gerekmektedir. Eğer şifreye sahip değilseniz adınıza oluşturulmuş şifreyi, PTT şubelerinden temin edebilirsiniz. Kapalı bir zarfta size verilen bu şifrenin bedeli bir defaya mahsus olmak üzere 2 TL’dir. Şifrenizi değiştirmeden kaybetmeniz halinde ikinci defa istediğinizde bu ücret 4 TL olur. Şimdi SSK (4A) emeklilik sorgulama işlemini nasıl yapacağınıza geçelim.

  • SSK Emeklilik Sorgulama:

Öncelikle e-devlet sistemine T.C kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra ana sayfada en üstte beliren arama çubuğuna “4A hizmet dökümü (Sosyal Güvenlik Kurumu)” yazın ve arama işlemini başlatın. Kısa bir süre sonra adınıza oluşturulmuş hizmet döküm sonuçları ekrana düşecektir.

  • 4B ve 4C Emeklilik Sorgulama

Eski sisteme göre BAĞ-KUR’luysanız aynı şekilde e-devlet üzerinden “4B hizmet dökümü” hizmetinden faydalanabilirsiniz. Emekli Sandığı’na bağlı bir memursanız yeni sistemde 4C olarak sigortalandığınız için “4C hizmet dökümü” şeklinde arama yapıp ardından emeklilik tablosu oluşturabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sitesi Üzerinden Emeklilik Sorgulama

T.C Sosyal Güvenlik Kurumu da emeklilik sorgulama işlemleri hizmetini kendi sitesi üzerinden devam ettirmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesine girdikten sonra “Ne Zaman Emekli Olurum?” bağlantısına tıklayarak kişisel bilgilerinizi girebileceğiniz forma ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada doldurmanız gereken cinsiyetiniz, doğum tarihiniz ve hizmete başladığınız tarihinizin yanında mevcut bilgilerinizi gireceğiniz SSK prim ödeme gün sayısı, fiili gün sayısı, 3600 günün doldurulduğu tarih gibi alanlar vardır.

Formda yer alan tüm bu alanları eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamladığınızda gönder butonuna basarak emekli olacağınız tarihin oluşturulduğu sayfayı görebilirsiniz. Ayrıca bu sayfada 3600 günden emeklilik şartlarıyerine getirildiğinde ayrı bir emeklilik tarihi daha oluşturulur. Bu sayfada bulunan uyarıya göre karşınıza çıkan sonuçlar sizin girdiğiniz verilere göre çıkarılan tarihtir. Emeklilik işlemlerinde kurum kayıtları esas olduğundan, gerçekten emekli olacağınız tarih ile bu sayfada size gösterilen tarih arasında farklılık olabilir.

Yazar: Utku DEMİR

Merhaba. Ankara'da ikamet etmekteyim. Bekçilik mesleğine aday biriyim. Sitemize haber yazmakta ve kullanıcılardan gelen yorumları cevaplamaktayım. Bana ulaşmak için e-posta adresimi kullanabilirsiniz. (iletisim@bekcialimi.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir